Нацбанк спростить видачу ліцензій на нові види діяльності для НФУ

  • Юлия
  • 27.05.2020 847

За даними регулятора, правила, за якими небанківські фінансові установи зможуть отримувати ліцензії на нові для себе види діяльності, будуть спрощені.

Зокрема, Нацбанк планує розширити перелік видів ліцензійної діяльності для тієї частини небанківського ринку, яка працює на банківських кредитах або власному капіталі.

Маються на увазі менш ризикові сегменти, для яких передбачено послаблення - ломбарди, лізинг, фінансові компанії, факторинг, які не залучення у населення грошей.

Таким чином, за даними Нацбанку, компанії зможуть бути одночасно і ломбардами, і обмінниками.

На сьогоднішній день НФУ, зокрема, обмінні пункти, можуть займатися виключно своїм видом діяльності – обміном валют, а ломбарди – тільки ломбардною діяльністю, повідомляє finance.

Для надання крос-послуг компанії доводиться відкрити окрему юрособу для отримання окремого виду ліцензії. Регулятор планує піти від старої практики і дозволити компаніям надавати кілька видів послуг без необхідності оформляти ліцензію на іншу юрособу.

Підписатися на розсилку

За прогнозами Нацбанку, ліцензію на обмін валют і грошові перекази захочуть отримати лізингові компанії, якщо дані послуги супроводжують їх бізнес. При цьому, обмін валют стає доступним також поштовим операторам.

Також в НБУ відзначають, що для менш ризикових сегментів не передбачено додаткових нормативів. Для них, як і раніше передбачений безвиїзний нагляд, підвищена увага до захисту прав споживачів фінпослуг і ринкової поведінки.

Зокрема, відсутність контролю в питаннях оцінки ризиків не є в цьому випадку завданням регулятора, так як всі компанії працюють на власному капіталі, крім кредитних спілок та страховиків. Таким чином, оцінка ризиків лягає на плечі акціонерів, а не регулятора.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що МФО зобов’яжуть розкривати реальну ставку по дрібних кредитів.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284