НБУ: бізнес активніше бере кредити, ніж населення

  • Юлия
  • 13.05.2020 979

За даними Нацбанку, обсяги гривневих кредитів бізнесу продовжують рости, а споживчих – знижуватися.

Відповідно до огляду банківського сектора НБУ за I квартал 2020 року, чисті гривневі кредити бізнесу зросли на 3,6%. З них на 9% - в березні.

Повідомляється, що зростання гривневих кредитів обумовлено сезонністю і прагненням бізнесу зменшити свої зобов'язання по валютних кредитах. Що стосується валютних кредитів, за квартал вони скоротилися майже на 7%, частково через конвертацію в гривневі.

При цьому наголошується, що зниження облікової ставки стимулювало здешевлення гривневих кредитів для бізнесу до рівня 13,9% річних.

При цьому експерти відзначають, що чисті гривневі кредити населенню в січні-березні зросли на 3,2%, в річному численні – зростання 26,6%. Проте, темпи видачі споживчих кредитів знизилися, через зниження попиту. До того ж, зростання ризиків на фоні карантинних заходів підвищилось. Проте, ставки зберігалися на рівні близько 34% річних. Однак частка непрацюючих кредитів за перший квартал зросла до 48,9% – на 0,6%.

НБУ також відзначає, що в I кварталі банки помітно наростили кошти на коррахунках в інших банках в іноземній валюті в структурі власних активів. У доларовому еквіваленті – на третину. Нацбанк також повідомляє, що вони складають більшу частину високоякісних ліквідних активів банків в іноземній валюті, що забезпечує виконання фінустановами нормативу за коефіцієнтом покриття ліквідності (LCR), пише minfin з посиланням на НБУ.

Підписатися на розсилку

Також в січні-березні українські банки збільшували вкладення в ОВДП, скорочуючи вкладення в депозитні сертифікати.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що PayPal зафіксувала рекордний обсяг транзакцій.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284