НБУ: як коронавірус впливає на економіку України

  • Юлия
  • 11.03.2020 1181

На думку експертів, коронавірус на даний момент має нейтральний і обмежений вплив на економіку країни.

Зокрема, в повідомленні Національного банку зазначається, що з огляду на посилення надмірних коливань обмінного курсу гривні, що посилилися в останній тиждень, НБУ зберігає активну присутність на міжбанківському валютному ринку.

На міжнародному ринку відзначається погіршення настроїв всіх учасників, з огляду на умови високої невизначеності в питанні подальшого поширення коронавируса.

Проте, поширення по світу коронавируса мало на Україну досить опосередкований вплив в лютому і березні. Український експорт, як і раніше росте, однак відзначається невелике зниження цін на окремі українські товари.

Це, в свою чергу, в достатній мірі скомпенсовано подальшим нарощуванням фізичних обсягів поставок в інші країни.

Також експерти відзначають, що на імпорт ціни знижуються навіть швидше, ніж на експорт. Зокрема, на енергоносії, а це призводить до скорочення вартісних обсягів імпорту.

При цьому відзначається зменшення обсягу вкладів іноземних інвесторів в гривневі облігації. За останні тижні їх обсяг не є значним. На валютному ринку – як готівковому, так і міжбанківському – поточна ситуація склалася, насамперед, під впливом психологічного чинника, який має короткостроковий ефект, вважають експерти.

Підписатися на розсилку

У свою чергу, Національний банк відзначає, що НБУ має цілком достатньо резервів для стабілізації коливань курсу гривні. Міжнародні резерви країни на даний момент складають 26,8 млрд доларів, а це один з найвищих показників за період з листопада 2012 року.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що державним виконавцям дозволять блокувати рахунки боржників.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284