НБУ: кожен десятий кредит може стати проблемним

  • Юлия
  • 25.06.2020 855

Експерти очікують, що в результаті кризи непрацюючими можуть стати більше 10% споживчих кредитів, виданих банками.

За даними першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової, карантинні обмеження позначилися на якості кредитного портфеля українських банків.

Раніше в звітах НБУ зазначалося, що експертів турбують занадто швидкі темпи зростання незабезпеченого споживчого кредитування. Дана криза продемонструвала, що побоювання НБУ були більш ніж обґрунтованими, підкреслила Рожкова.

Повідомляється, що в нинішніх умовах на покриття кредитних збитків банки повинні формувати більш високі резерви.

У НБУ відзначають, що очікуються і погіршення якості кредитного портфеля юросіб. Мається на увазі галузі, які безпосередньо постраждали від введених обмежувальних заходів через карантину. Очікується, що перейти в категорію непрацюючих можуть близько 10% виданих юрособам кредитів. Проте, якщо банки проведуть реструктуризацію кредитів, то в короткостроковій перспективі частина з них повернеться до нормального графіка обслуговування.

Так, обсяги чистого роздрібного кредитного портфеля, за даними НБУ, в квітні впали вперше за три роки. Основна причина – зниження попиту на споживчі кредити з боку населення. Крім того, на динаміку вплинуло призупинення кредитування в роздрібних магазинах побутової техніки, які були закриті в період карантину.

Відзначається, що в квітні-травні обсяг роздрібних кредитів в Україні скоротився приблизно на 5%, пише minfin. В НБУ, в свою чергу, констатують, що в небанківських фінансових установах попит на кредити впав. Таким чином, на даний момент перетікання кредитування в небанківський сектор не фіксується.

Проте, НБУ очікує, що спад в даному сегменті навряд чи буде надто тривалим з урахуванням того, що відновлення економічної активності кредитування в деякій мірі пожвавить.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що перекази від трудових мігрантів в Україну скоротилися на 13,2%.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284