НБУ: зупинки платіжних систем не буде, новина – фейк

  • Юлия
  • 16.04.2020 859

Регулятор спростовує міф про повну зупинку платіжних систем, яка в останні кілька днів поширювалася серед інтернет-ЗМІ.

За даними НБУ, кілька інтернет-ресурсів розмістили інформацію про те, що з 28 квітня поточного року буде зупинено роботу платіжних систем. Внаслідок чого звичайні операції здійснювати, нібито, не буде можливості. Серед таких платежів - комунальні послуги, P2P-перекази, оплата товарів та послуг.

НБУ запевняє, що інформація не відповідає дійсності.
Зокрема, в зазначеному в публікаціях документі йшлося про те, що з 28 квітня 2020 року діятимуть оновлені вимоги до переліку інформації про платника і одержувача, якими повинен супроводжуватись переказ коштів.

Тим не менш, це не зробить ніякого істотного впливу на більшість операцій з переказу грошових коштів, оплати товарів і інші операції. Законом передбачаються дві основні вимоги: здійснення ідентифікації та верифікації платника, а також супровід переказу коштів необхідним переліком даних платника і одержувача.

НБУ особливо акцентує увагу на тому, що оновлені вимоги закону не поширюються на: оплату послуг ЖКГ, податків, штрафів, а також інші обов’язкові платежі і збори, незалежно від суми. Також дана норма не стосується сплати кредиту в сумі до 30 тис. грн, переказів для оплати товарів і послуг картою, готівкові перекази в межах України на суму до 5 тис. грн і зняття коштів з власного рахунку.

Що стосується чинного законодавства, з 28 квітня 2020 року банки зможуть ідентифікувати і верифікувати своїх клієнтів дистанційно – без їх особистої присутності, в тому числі за допомогою відеозв’язку.

Підписатися на розсилку

Таким чином, відкрити банківський рахунок скоро можна буде не виходячи з дому, а банки зможуть самостійно вибирати модель оформлення карток відповідно до власних можливостей і потреб.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що застосування програмних РРО відклали на серпень.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284