Оформлення кредитів: на що українці скаржаться в НБУ

  • Юлия
  • 11.02.2020 1030

За даними Національного банку України, протягом минулого року від споживачів фінансових послуг надійшло 17 тисяч звернень.

Кількість звернень було майже на чотири тисячі більше, ніж роком раніше – в 2018 році 13,3 тис.

Як правило, звернення стосувалися роботи банків, проте, близько третини з них стосуються питань в сфері кредитів.

Як повідомляє прес-служба НБУ, близько 35% звернень від споживачей фінансових послуг вирішено позитивно.

Практично в половині звернень – 46%  – НБУ надав споживачам роз’яснення. І близько 10% отриманих скарг розгляду не підлягали, так як інформації для розгляду було недостатньо. Крім того, 7% звернень були переадресовані іншим державним органам, в компетенції яких знаходяться перелічені в зверненнях питання.

Варто нагадати, що до жовтня 2019 розглядом звернень громадян займалися фахівці Управління діловодства Департаменту забезпечення діяльності Національного банку України. Зараз ця функція знаходиться «на плечах» Управління захисту прав споживачів фінпослуг. Це нове управління, яке було створено після прийняття закону про захист прав споживачів фінансових послуг.

Надіслані в новий підрозділ звернення стосувалися, здебільшого, претензій споживачів до банків за кредитними договорами (33%), роботи платіжних систем і розрахунків (25%), обслуговування в банках (10%) і відносин з небанківськими установами (7%).

З усієї кількості звернень 67% містили ознаки порушень прав споживачів. Українці скаржилися на оманливу рекламу депозитів, різну процентну ставку в договорі і при фактичному розрахунку, а також продовження депозиту без узгодження зі споживачем.

Що стосується кредитних питань – споживачі були незадоволені такими порушеннями, як самовільне списання коштів з зарплати або інших нарахувань в рахунок погашення боргу, збільшення кредитного ліміту для погашення попереднього боргу.

Нагадаємо, раніше ми писали думки експертів: чому PayPal ще немає на українському ринку?

Читайте також

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».