Місяць карантину: як тримається українська банківська система

  • Юлия
  • 15.04.2020 954

НБУ підвів підсумки першого місяця карантинних заходів, спрямованих на протидію поширенню коронавируса COVID-19.

За попередніми підсумками регулятора, для української банківської системи і економіки в цілому період пройшов досить терпимо і передбачувано.

Так, за минулий місяць гривневі кошти населення в банках збільшилися на до 341,4 млрд грн (+11,6 млрд) з початку березня по 10 квітня (+ 4%). Запаси іноземної валюти на рахунках скоротилися до 9,8 млрд USD (-2%). Тобто, був відзначений незначний відтік валюти і невеликий приплив гривневих коштів.

Крім того, НБУ повідомляє, що ліквідність банків на сьогоднішній день складає більше 200 млрд грн. У касах банків також є більше 30 млрд грн. Валютна ліквідність знаходиться на рівні минулого місяця і становить 7,9 млрд USD.

Практично всі банки працюють в колишньому режимі, продовжують працювати близько 70-75% відділень банків і більше 95% банкоматів. Не працюють на даний момент тільки ті відділення, в яких мало відвідувачів і ті, що знаходяться в недоступних будівлях.

При цьому активно триває кредитування населення. Зростання становить 27% в річному вимірі. Проте, відмічено скорочення валютного кредитування, при тому, що кредити бізнесу в гривні виросли на 3,6% з початку року.

До речі, в період карантину банки істотно не змінювали кредитні ліміти. Зокрема, зміни торкнулися тільки клієнтів, які ними не користуються, а на рахунках бізнесу – через вичерпання коштів. При цьому тривають кредитні канікули в період карантину. До відома боржників донесли, що пеня нараховуватися не буде, але на кредитній історії несплата боргів таки позначиться. При цьому є можливість зробити реструктуризацію кредитів і зберегти позитивну кредитну історію. Таку можливість клієнтам дають майже 30 банків.

Підписатися на розсилку

При цьому експерти відзначили невеликий ажіотаж на валютному ринку. Зокрема, психологічні чинники поступилися економічним, громадяни більше продавали валюту за останні 2 тижні, ніж купували.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що кіберполіція зловила на крадіжці персональних даних співробітницю банку

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284