Чому інвестори не довіряють діджиталізації банків

  • Юлия
  • 11.02.2020 1226

Незважаючи на загальносвітовий тренд діджиталізації, інвестори ставляться до сучасних стратегій з цифрової трансформації недовірливо.

Згідно з даними звіту Олівера Ваймана, буквально чверть інвесторів упевнені в ефективності стратегії цифровий трансформації банків, повідомляє finextra.

На сьогоднішній день банки по всьому світу розробляють плани, які покликані допомогти орієнтуватися в цифровій революції. Таким чином банки прагнуть зробити клієнтів більш задоволеними, скоротити витрати і обійти конкурентів.

Та не дивлячись на те, що багато компаній заявляють про свої багаторічні плани трансформації, вартістю в кілька мільярдів доларів, приблизно три чверті інвесторів не впевнені, що стратегії будуть ефективними. З них менше 1% вважають ці плани ясними і яким можна довіряти.

Компанії, що надають фінансові послуги, в середньому 5% доходу в рік закладають на цифрову трансформацію. Однак інвестори при цьому поділилися, що не розуміють, в які фірми інвестують і з якої причини. Вони в принципі не завжди можуть усвідомлювати, що включає в себе цифрова трансформація і як вона за повинна виглядати в фіналі.

Імовірно, це пояснюється тим, що інвестори не можуть бачити безпосередніх показників прогресу, в результаті чого вони не довіряють випадкам окупності значних інвестицій в діджитал-технології.

Амбітні, високобюджетні програми трансформації банків в порівнянні з їх фактичним прибутком підштовхують інвесторів більш ретельно розбирати, що відбувається. Так, близько 98% банків Європи згадали діджиталізацію в своїх зовнішніх комунікаціях.

В цей же час великі технічні та фінтех-компанії відзначають зростання вартості у відриві від традиційних гравців. З 2010 року співвідношення ціни і прибутку для фінтех-компаній неухильно росло. На сьогоднішній день кількість компаній, що надають фінансові послуги, зросла в два рази. При цьому в банках спостерігається багаторазове зниження співвідношення ціни до прибутку з 14 до 11 разів.

У своєму звіті експерт пропонує кілька підходів, які допоможуть фінансовим компаніям знайти баланс між цифровими інвестиціями і забезпеченням співвідношення ціни і якості:

– застосовувати більш зважений підхід до інвестицій в неоригінальні цифрові продукти

– зосередитися на меншій кількості добре фінансованих ініціатив

– приділяти більше уваги підвищенню продуктивності від технології

– розвивати нові підходи до оцінки та управління змінами

– поліпшити зовнішні комунікації для того, щоб інвестори мали можливість краще розуміти, що впливає на ефективність. Це дозволить відслідковувати прогрес у процесі довгострокових змін.

Нагадаємо, раніше ми писали про оформлення кредитів: на що українці скаржаться в НБУ.

Підписатися на розсилку

Читайте також

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».