Телемедицина в Україні: переваги онлайн-консультацій

  • Юлия
  • 30.03.2020 1894

Послуги телемедицини та онлайн-консультацій почали розвиватися порівняно недавно, при цьому були практично відразу високо оцінені споживачами. Вони не тільки не поступаються традиційним консультацій за рівнем якості, але і в рази зручніше, рентабельніше як для лікаря, так і для пацієнта. Можливість уточнити діагноз, підкоригувати схему лікування і отримати пораду лікаря без відвідування поліклініки економить час і дозволяє більш оперативно вжити необхідні для одужання заходи.

Ви вже напевно не раз чули, що в найближчі роки більше 80% медичних проблем зі здоров'ям будуть вирішені в режимі онлайн. Ці цифри звичайно вселяють оптимізм і віру в те, що більше не буде необхідності стояти в чергах і витрачати час на дорогу.

Тим не менш, ймовірно, ми ще не так скоро зможемо в повній мірі обійти консерватизм деяких клінік. Адже не всі організації охорони здоров’я встигають так швидко впроваджувати інновації в першу чергу через обмеження системи, фінансової складової, а також через нездатність людей об’єктивно оцінити свій стан, що призводить до некоректних постановок діагнозу. Сюди ж входять вкорінені переконання пацієнтів і вибір в сторону традиційних підходів до лікування, часто через необізнаність. Але не варто також недооцінювати той факт, що найчастіша причина вибору особистого відвідування лікаря – це відсутність ефективних інструментів оцінки стану пацієнта в віддаленому режимі.

У цій же статті давайте зайвий раз згадаємо про переваги онлайн-консультацій з лікарем, які, ми сподіваємося, стануть такою ж звичною частиною нашого життя, як і “онлайн-покупки на ходу”. Нам ця тема здається досить актуальною в період карантину, адже перебуваючи в умовах самоізоляції, необхідність контролювати своє здоров’я вкрай важлива.

Можливо, деякі поради здадуться вам занадто банальними і без того зрозумілими. Тим не менш, ми не завжди пам’ятаємо про те, які можливості для нас відкриває Інтернет, а особливо коли це стосується нашого здоров’я. Адже ми чинимо так, як звикли.

# 1 Просто знайдіть хорошу точку доступу в Інтернет

Багато хто вже давно змирився з тим фактом, що під час запису до лікаря ми зазвичай виділяємо 2-3 години часу, з урахуванням дороги туди і назад, ну і самої консультації. Якби ми міркували в умовах нормальної ситуації без обмеження транспорту під час карантину, то очевидно, що завдяки дистанційному зв’язку з доктором більше не потрібно було б витрачати час на очікування автобуса або їздити в пошуках паркувального місця біля клініки. А також можна було б відразу відкинути ті 20-30 хвилин, що ви витрачаєте в черзі.

Зараз же ситуація набагато критичніше – ви знаєте, що завдяки самоізоляції Ви дбаєте як про себе, так і про оточуючих. При цьому, перебуваючи в поліклініці, ви зайвий раз піддаєте себе або інших ризику. А якщо у вас немає особистого транспорту, то доведеться викликати таксі, що збільшує витрати в порівнянні з онлайн-консультацією. Все, що буде необхідно зробити в цьому випадку – знайти точку доступу до мережі Інтернет з хорошим сигналом і підключитися до відеоконференції. При цьому ви зможете отримати відповіді на всі ваші запитання від висококваліфікованого медпрацівника, не гірше, ніж оффлайн. Це особливо зручно, якщо ваш стан різко погіршився і це сильно вплинуло на вашу особисту мобільність.

# 2 Простіше отримати рецепт

Телемедицина відкриває для вас можливість не тільки проконсультуватися з лікарем, а й отримати список необхідних препаратів. Недавні дослідження показують, що понад 50% медичних консультацій не вимагають фізичного огляду пацієнта.

У разі, якщо ви вже розумієте, що єдина мета консультації з доктором – це отримання рецепта на покупку ліків, ви з легкістю можете зробити це в режимі онлайн. Для цього вам не потрібно навіть виходити з дому. А після консультації ви отримаєте на свій e-mail повноцінний лікарський висновок, як того вимагає законодавство України.

Однак, якщо ваше поточне самопочуття сильно погіршилось, то очевидно, що є необхідність в особистому огляді у лікаря, перш ніж ви зможете отримати рецепт.

# 3 Save your money

Одним з головних переваг є суттєва економія. Онлайн консультація лікаря – це не тільки зручне, але й фінансово доступне рішення для ваших медичних потреб. Це також дуже підходить тим, у кого поки немає медичної страховки, власникам якої страхові компанії допомагають з вибором відповідного лікаря по всьому місту. Але варто зазначити, що за умовами роботи страхової компанії, лікар особисто зможе до вас приїхати тільки в разі критичного самопочуття. Онлайн же порадитися з лікарем набагато простіше.

Особливо зараз, в умовах карантину, коли у пацієнтів немає можливості вільно пересуватися по місту, багато клінік пропонують знижки на онлайн-консультації. Наприклад, медпрацівник в клініці Into Sana проведе повноцінну консультацію, що на 40% або 200-250 грн нижче звичайної вартості послуги.

# 4 Немає ризику зараження

У будь-якому випадку, при відвідуванні лікаря, ви піддаєте себе ризику, перебуваючи в місці, де хворіє багато людей. Логічно, що під час очікування ви можете підхопити ГРВІ. У той же час, при онлайн-консультації ваша імунна система буде в безпеці. Тому іноді набагато краще поговорити з лікарем прямо з дому.

До речі, важливо відзначити, що в такі екстремальні часи як зараз, у разі більш інтенсивного спалаху COVID-19, практично всі клініки будуть переповнені, а очікування в лікарняних коридорах буде небезпечним. І записатися на первинний прийом до лікаря в таких умовах практично неможливо. 

# 5 Конфіденційність даних

І хоча служби телемедицини не захищені від злому, вони підкоряються тим же правилам конфіденційності, що і фізичний кабінет лікаря. Так, клініка, яка надає вам послугу, не має права передавати вашу медичну інформацію іншим особам без вашого дозволу.

Як відбувається онлайн-консультація?

Ми розповімо, як працює стандартний алгоритм запису на онлайн-консультацію. Для прикладу візьмемо клініку Into Sana:

1. Перейдіть на сайт клініки і залиште заявку через бот в месенджері. Або зателефонуйте за номером (044) 393-00-00. При плануванні онлайн-зустрічі ви зможете обговорити з лікарем-координатором напрямок, по якому вам необхідно провести консультацію. Вам будуть запропоновані оптимальний день і час, з урахуванням вашого особистого графіка.

2. Після запису прийде SMS-повідомлення з посиланням, по якому потрібно буде перейти в той час, коли була призначена консультація. Далі вам слід сплатити консультацію по рахунку-посиланню, який менеджер відправить на ваш email.

3. Після оплати необхідно відправити скріншот або електронну квитанцію на пошту info@into-sana.ua. А після відеоконференції у вас буде повноцінний висновок лікаря, за яким ви можете почати лікування.

Як ми бачимо, онлайн-консультації мають явну перевагу над традиційними візитами до лікаря. Як мінімум, коли мова йде про серйозні проблеми зі здоров’ям і необхідністю терміново отримати консультацію від найкращих фахівців. Однак в такому випадку, уявіть, скільки знадобиться часу, щоб проконсультуватися з кожним з них.

Телемедицина дозволяє пацієнтам швидко і відносно недорого отримати рекомендації від лікаря, не виходячи з дому. Що особливо важливо саме зараз, під час карантину. Будьте здорові!

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284