Українці переходять на безготівкові оплати швидше, ніж очікував НБУ

  • Юлия
  • 22.05.2020 942

За прогнозами Нацбанку, очікувалося, що українці будуть більш поступово переходити до безготівкових оплат, і до кінця 2020 року їхня частка досягне 55%.

Однак вже після першого кварталу стало ясно, що процес йде швидше, ніж очікувалося, чому, без сумніву, сприяв режим самоізоляції у зв'язку з поширенням COVID-19.

Так, за сумою і кількістю в першому кварталі переважали безготівкові операції. Зокрема, кількість склала 1 183 млн операцій – це близько 85,4% всіх операцій.

При цьому сума перевищила 503 млрд. гривень – 54,6% від суми всіх карткових операцій. Це більше аналогічного періоду минулого року – тоді даний показник склав 49,7%.

Найбільша кількість безготівкових операцій доводилась торгові мережі – 50,3%. А ось за сумою переважали P2P-перекази – 41,3%, при цьому середній чек однієї подібної операції склав 1 505 гривень.

Варто відзначити, що НБУ продовжує працювати над тим, щоб безготівкові платежі були дешевше готівки. За даними Нацбанку, розвиток cashless-економіки – один із стратегічних напрямків в контексті детінізації економіки.

Раніше регулятор повідомляв про плани підвищити частку безготівкових розрахунків банківськими картами до 55% до кінця 2020 року.

Підписатися на розсилку

Експерти відзначають, що значну роль в популяризації безготівкових платежів грає розширення безконтактної платіжної інфраструктури та новації. Зокрема, велику роль відіграє збільшення кількості POS-терміналів та інших засобів для безконтактної оплати в торгових точках України.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що майже чверть українців все ще не має банківських рахунків.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284