Банк підвищує тариф за користування карткою без попередження: що робити?

  • Юлия
  • 17.06.2020 943

НБУ роз'яснив правила зміни тарифів за користування карткою і права споживачів фінпослуг.

Так, за даними Нацбанку, будь-який банк зобов'язаний попередити своїх клієнтів про зміну тарифів за свої послуги за 30 днів.

Повідомляється, що базова послуга будь-якого банку - відкриття поточного рахунку клієнта. Як правило, до рахунку автоматично відкривається платіжна картка. Клієнт, таким чином, буде мати можливість купувати товари онлайн, переказувати кошти з картки на картку, знімати готівку. На зазначені вище операції банки можуть встановлювати комісії.

Тому, перш, ніж підписувати договір з банком, НБУ рекомендує спочатку уважно ознайомитися з тарифами. Варто обов’язково звертати увагу на умови і порядок їх підвищення, відзначається в повідомленні НБУ.

Варто відзначити, що банк зобов’язаний повідомляти клієнтів про зміну тарифів за 30 і більше днів до дати введення нових тарифів. В іншому випадку – банк порушує права споживачів фінансових послуг.

Про зміну тарифів банк може попередити клієнтів через будь-які зручні канали зв’язку – в SMS, месенджерах, телефонним дзвінком, в мобільному додатку, а також розмістити інформацію на сайті.

Як же все-таки бути, якщо банк поміняв тарифи, не повідомляючи вас про це? НБУ радить дотримуватися такого алгоритму дій:

– направити письмову скаргу на ім’я керівництва банку, дочекатися офіційної відповіді;

– якщо банк намагається «обійти» ваші аргументи або не відповідає на письмову скаргу, варто звертатися в НБУ;

– в тому випадку, якщо звернення містить ознаки порушень прав споживачів фінансових послуг, НБУ звертається безпосередньо в банк, для того, щоб виправити становище.

Підписатися на розсилку

Як показує практика, після звернень НБУ банки погоджуються відкласти на час підвищення тарифів і повертають списану комісію. Однак тільки в тому випадку, якщо клієнти дійсно не були поінформовані за 30 днів до підвищення тарифів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Кабмін розглядає два сценарії розвитку економіки після пандемії.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284