Банки прогнозують зростання попиту на кредити найближчим часом

  • Юлия
  • 26.07.2021 2794

За прогнозами банків, в Україні прогнозується подальше зростання попиту на споживчі кредити та іпотеку.

Про це банки повідомили в опитуванні, яке проводив Нацбанк України. Згідно з дослідженнями, банки прогнозують подальше зростання попиту не тільки на споживчі кредити, але і іпотеку.

Опитування НБУ про умови банківського кредитування показало, що позитивні настрої українських банків щодо динаміки кредитування посилилися за 2 квартал поточного року.

Зокрема, респонденти відзначили подальше зростання попиту на позики та поліпшили до рекордного показника очікування зростання кредитного портфеля бізнесу. Ці прогнози стосуються як домогосподарств, так і корпорацій, відзначають в НБУ.

Попит на бізнес-кредити виріс в квітні-червні 2021 року, більшою мірою на позики малих і середніх підприємств, гривневі і короткострокові кредити. Банки відзначають, що головні чинники зростання на кредити – зниження процентних ставок. Крім того, у підприємств зросла потреба в капітальних інвестиціях і оборотному капіталі.

У третьому кварталі поточного року банки також відзначають пом’якшення кредитоспроможності для бізнесу. Респонденти пояснюють це посиленням конкуренції з іншими банками, високим рівнем ліквідності, позитивними очікуваннями щодо загальної економічної активності та розвитку окремих галузей, перш за все для МСП.

В опитуванні говориться, що третина респондентів відзначили зростання рівня схвалення заявок перш за все великим компаніям. На думку опитаних, це сталося внаслідок зниження процентних ставок, а також через збільшення розміру позик.

Крім того, згідно з опитуванням, в наступному кварталі фінустанови прогнозують саме значне пом’якшення стандартів гривневого кредитування бізнесу з 2013 року.

Відзначається, що стандарти кредитування населення пом’якшуються третій квартал поспіль. За іпотечними кредитами – завдяки позитивним очікуванням перспектив ринку нерухомості.

У свою чергу, для споживчих кредитів пом’якшення пов’язано з позитивними очікуваннями платоспроможності споживачів і загальної економічної активності, а також з конкуренцією з іншими банками і небанківськими фінустановами.

Що стосується прогнозів щодо наступних 12 місяців, близько 79% респондентів прогнозують зростання кредитного портфеля домогосподарств, 88% – корпорацій.

При цьому 67% фінустанов прогнозують зростання обсягів фондування через збільшення коштів як населення, так і корпорацій. Крім того, банки очікують подальшого зростання кредитного ризику в найближчі три місяці, в той же час процентний ризик і ризик ліквідності зменшаться.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, скільки українці заробляють на міжнародних торгових майданчиках.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284