Бізнес в Україні зобов’яжуть приймати платіжні картки

  • Юлия
  • 06.06.2022 579

Кабінет міністрів опублікував проект постанови, який зобов'язує торговців здійснювати безготівкові розрахунки за товари, зокрема в інтернет-магазинах, до серпня 2024 року.

Повідомляється, що в умовах війни безготівкові розрахунки являються особливо важливими для економіки. Зокрема, нові правила стосуватимуться практично всіх торговців, незалежно від місця ведення бізнесу.

Постанова передбачає встановлення строків, до настання яких підприємці зобов'язані забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані товари чи послуги.

Зокрема, споживачі повинні мати можливість розплатитися за товари за допомогою електронних платіжних засобів, платіжних програм або платіжних пристроїв.

Отже, торговці, які працюють у населених пунктах із чисельністю населення понад 25 тисяч осіб, мають зробити це до 1 серпня 2022 року. Торговці з населених пунктів з чисельністю від 5000 до 25 тисяч осіб – до 1 серпня 2023 року. І бізнес, який веде господарську діяльність у містах та селах з населенням до 5000 осіб – до 1 серпня 2024 року.

Водночас, проект передбачає деякі винятки. Вони стосуються насамперед ФОП. Так, від цього обов’язку звільняються:

– платники єдиного податку

– зареєстровані протягом півроку підприємці

– торговці, що займаються виїзною торгівлею, продажем з автоматів або здійснюють реалізацію власне вирощеної продукції.

У поясненні до проекту, розміщеного на сайті Кабміну, зазначається, що відсутність можливості розрахуватись платіжною карткою за товари чи послуги порушує права споживачів.

України особливо гостро відчули цю проблему у воєнний час в умовах складнощів з переведенням в готівку коштів.

На даний момент зазначений проект ухвали перебуває на етапі громадських обговорень. Повідомляється, що обговорення закінчаться на початку липня, потім його можна винести на розгляд уряду.

У разі його затвердження платіжні пільги, що діють на сьогодні для магазинів та закладів громадського харчування в селах та населених пунктах з населенням до 25 тисяч осіб, а також із площею до 20 кв. м, втратить чинність.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що кількість безробітних українців у травні впала до 35%.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284