Карта кібершахрайства: обман споживачів в Україні та ЄС

  • Юлия
  • 08.12.2021 1608

За даними OLX Group, протягом останніх 6 місяців близько 45% європейських покупців в інтернеті стикалися зі спробами онлайн-шахрайства.

Так, у 2020 році кількість атак у мережі проти українців збільшилася вдвічі. Водночас, користувачі з усіх опитаних країн все ще не хочуть звертатися до поліції через кіберзлочини під час шопінгу.

Компанія OLX Україна спільно з колегами OLX Group провели паралельні онлайн-опитування серед 100 тис. респондентів у 4 країнах щодо безпеки в Інтернеті.

Як повідомляє Віктор Нобіуз, керівник відділу бізнес-аналітики OLX Україна, загалом, за даними Всесвітнього економічного форуму, кіберзагрози вже увійшли до 5 головних ризиків для світової економіки. Низький рівень довіри та відносно невелика кількість звернень до поліції як в ЄС, так і в Україні створюють широке місце для шахрайських дій.

За даними фахівців, наразі вже 40% українців знають, що надіслані посилання від незнайомців можуть бути шахрайською атакою. Таким чином, багато хто не відкриває їх і не обговорює фінансові питання в месенджерах.

Водночас кількість українців, які зіткнулися з шахрайством під час здійснення онлайн-шопінгу, з 2020 року збільшилася з 22% до 45%. У даному рейтингу українці обійшли мешканців Болгарії та Португалії. Там цей показник становив 40%. У свою чергу, у Польщі з фішингом стикалися частіше – шахрайство торкнулося 50% користувачів, а в Румунії – 60%.

Так, найбільш обізнаними про шахрайство з фейковими сайтами виявились жителі Румунії — 79%. В Україні цей показник становить 48%, а в Польщі — 54%.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у 2020 році у світі зросла кількість безконтактних POS-терміналів.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284