Кредиторам заборонили підвищувати кредитні ставки

  • Юлия
  • 03.04.2020 989

Законопроект № 540-IX від 30 березня забороняє кредитним установам і банкам підвищувати ставку по вже виданих кредитах.

Закон, який вступив в силу, передбачає, крім іншого, пряму заборону на підвищення кредитної ставки за діючими договорами.

Зокрема, закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавирусной хвороби (COVID-19)» діє тільки на період карантинних заходів.

Варто зазначити, що до Цивільного кодексу і закону «Про банки і банківську діяльність» внесена відповідна норма.

За даними офісу президента, акцент робиться на те, що законом передбачена заборона на підвищення процентних ставок за всіма кредитними договорами до початку карантину. А взяті раніше кредити, до 2017 року, тимчасово звільняються від штрафів і пені, пише finclub.

Варто нагадати, що дана норма розширює прийнятий раніше «антикоронавірусний» закон. Дана міра була обрана як екстрена, тому на даний момент на думку кредитників і банків, вона потребує уточнень і доповнення.

Серед населення це також викликало плутанину і невірне трактування. Зокрема, кредитори нагадують, що цей закон не скасовує необхідності повернення кредиту взагалі – після карантину борги все одно доведеться повернути.

Підписатися на розсилку

Штрафів за прострочення в період карантину не буде, але на кредитній історії це також позначиться, тому щоб не заплямувати своє ім’я, кредитори рекомендують позичальникам не зловживати законом.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Visa повідомляє про вплив Covid-19 на обсяги платежів.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284