Шахрайські схеми в мережі: як українці втратили 252 млн гривень

  • Юлия
  • 09.02.2021 649

Шахрайські схеми в мережі: як українці втратили 252 млн гривень
Кіберзлочинці в Україні використовують кілька основних способів шахрайства в мережі.

За даними сервісу онлайн-оголошень OLX, зловмисники обікрали українських користувачів на більш ніж 252 млн гривень.

На відміну від попередніх років, найбільш популярним методом шахрайства став обман продавців за допомогою фейкових сайтів.

В цілому близько третини користувачів в мережі стикаються з шахрайством в тому чи іншому вигляді. Так, за останніми дослідженнями CBR, у 2020 році близько 35% опитаних українців зіткнулися з шахраями під час покупок в інтернеті.

Найчастіше користувачі натикалися на такі способи шахрайства, як продаж зловмисниками неіснуючих товарів на платформах і в соціальних мережах. Шахраї розміщують фейковий товар і просять за нього передоплату на картку, після отримання якої блокують користувача і зникають з поля зору.

Також найпопулярнішим способом шахрайства є соціальна інженерія — по телефону. Зловмисники видають себе за співробітників банків, представників служб безпеки, правоохоронних органів або за мобільних операторів і вивідують персональні дані жертви. Як правило, люди не очікують подібних дзвінків і можуть через необережність видати якусь персональну інформацію, в тому числі дані своїх банківських карток.

Менш популярний спосіб, але який все ще часто використовується, — фішинг. Шахраї створюють точні копії відомих сайтів, які дуже складно відрізнити від оригіналу. Дані сайти використовуються для збору платіжних дних користувачів, які нічого не підозрюючи, вводять дані своїх карток, думаючи, що оплачують покупку або оформляють доставку.

В цілому у 2020 році з фішингом зіткнулося близько 20 тисяч користувачів сервісу OLX, на щастя, не всі стали жертвами шахраїв, багато вчасно помітили підступ. Так, 62% користувачів, а це 12 369 осіб, не втратили гроші. Однак шахраї все ж змогли обдурити приблизно 7700 осіб, які розлучилися зі своїми грошима.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що київські школи переводять на оплату картками.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284