Нацбанк: 4 види шахрайства, що з’явилися під час війни в Україні

  • Юлия
  • 08.04.2022 762

За даними НБУ, з початком війни в Україні аферисти не лише не припинили спроб обдурити українців, але ще більше активізувалися.

Шахраї вміло маніпулюють, роблячи акцент на емоціях співчуття і страху та користуються скрутним становищем своїх жертв.

Як повідомляє керівник управління у зв'язках з громадськістю та фінансовою поінформованістю департаменту комунікацій НБУ Леся Войтицька, в Україні поширені 4 види шахрайства.

Так, серед частих афер зустрічаються фейкові оголошення про оренду житла чи евакуацію. У цьому випадку аферисти пропонують переселенцям орендувати житло у безпечних регіонах. Також вони можуть повідомляти про те, що надають послуги з гарячих точок у безпечні місця. Зловмисники просять внести попередню оплату на картку, а після отримання коштів зникають.

Другий поширений вид шахрайства – фейкові SMS-розсилки про фінансову допомогу в межах підтримки. Аферисти відправляють повідомлення про грошову допомогу з текстом: “Вам нарахована грошова допомога PB24-6500. Зарахувати…” і далі слід посилання (за нею не можна переходити!). Шахраї отримують доступ до карти жертв.

Також шахраї часто користуються фейковими оголошеннями про збирання грошей на лікування дітей, які нібито постраждали від військової агресії. Аферисти використовують фото реальних дітей, завантажені з Інтернету. Також аферисти часто створюють фішингові сайти, подібні до сайтів справжніх благодійних фондів, де нібито можна перевести кошти на підтримку ЗСУ.

Нерідко шахраї зламують сторінки в соцмережах і від імені власників, які ніби йдуть на фронт, збирають кошти на амуніцію. Також деякі які розміщують в інтернеті оголошення про продаж бронежилетів та інших товарів для військових. Отримавши передоплату, аферисти зникають. Або ще гірше, аферисти продають браковані бронежилети, які не захищають бійців.

Українська кіберполіція рекомендує звертатися за допомогою, якщо ви стали жертвою шахраїв електронною поштою callcenter@cyberpolice.gov.ua.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Кабмін запроваджує пільгове кредитування торгових мереж.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284