Нацбанк спростить нагляд та ліцензування фінкомпаній

  • Юлия
  • 27.02.2020 1207

НБУ розробив основні етапи дій після прийняття закону про «Спліт», розраховані на 2020-2025 рік.

За даними НБУ, програма розроблених заходів передбачає спрощення ліцензування і нагляду за фінкомпаніями, який з 2019 року – в компетенції НБУ.

З цією метою вводиться ризик-орієнтований підхід, заснований на різній ретельності перевірки підприємств різного рівня ризику.

Про це повідомили керівник проектів і програм департаменту ліцензування НБУ Орест Франчук та заступник директора департаменту ліцензування Сергій Савчук.

Зокрема, нагляд буде здійснюватися за ринковою поведінкою, що складається з двох компонентів – нагляду за дотриманням принципів цілісності, прозорості та доброчесності ринку, а також захисту прав споживачів.

Крім того, регулятор зазначив, що буде спрощено процес ліцензування. Зокрема, для мікрокредитних організацій буде розширено перелік послуг, які вони паралельно зможуть надавати відповідно до ліцензії. Так, МФО зможуть здійснювати послуги з переказу коштів на підставі основної ліцензії.

До того ж, переліцензування на ринку проводитися не буде, точніше ліцензії будуть надаватися відповідно до видів діяльності, а не виду фінансових послуг. Таким чином, компанії зможуть комбінувати в рамках однієї ліцензії кілька видів діяльності.

Більш того, завдяки закону про фінмоніторинг, стало можливим використання дистанційної відеоідентифікації клієнтів МФО. На сьогоднішній момент цей захід стане додатковим інструментом запобігання шахрайству при оформленні онлайн-кредитів.

Підписатися на розсилку

В цілому, програма трансформації запланована на 5 років, в 2020-2021 буде адаптивний період, на 2022-2025 заплановано активний розвиток ринку небанківських фінансових установ.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що МФО України підписали Кодекс професійної етики.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284