Нацбанк затвердив для НФУ нові правила видачі споживчих кредитів

  • Юлия
  • 15.02.2021 599

Регулятор прийняв постанову Правління № 16 від 11.02.21, в рамках якої затверджені нові правила розрахунку небанківськими установами ключових показників вартості споживчого кредиту.

Даний документ регулює розрахунок реальної річної відсоткової ставки та загальної вартості споживчого кредиту, повідомляється на сайті Нацбанку.

У постанові зазначено, що ці показники повинні містити всі витрати позичальника, пов'язані не тільки з отриманням, але й обслуговуванням, та поверненням кредиту. Подібні правила вже працюють для українських банків.

Очікується, що даний документ підвищить захист прав позичальників, які тепер ще до підписання договору матимуть повну, точну і правдиву інформацію про реальну річну процентну ставку.

Таким чином, вони будуть розуміти загальну вартість кредиту не тільки в банку, але й у будь-якого іншого кредитора. Позичальнику це дозволить легше і простіше порівнювати пропозиції банків та НФУ для того, щоб приймати обґрунтовані та виважені рішення по споживчим кредитам.

Більш того, в рамках розширеної версії договору позичальник отримує досить докладну інформацію про вартість споживчого кредиту в розрізі дат і сум платежів в стандартизованій формі. Таким чином, до договору буде додаватися графік платежів з так званим паспортом споживчого кредиту.

Постанова декларує, що НФУ і банки повинні керуватися єдиними підходами у розрахунку всіх витрат, графіків виплат тощо.

Крім цього, тепер банки та НФУ повинні дотримуватися однакових підходів в рекламі кредитів, на своїх сайтах, в місцях надання послуг споживачам, а також в паспорті споживчого кредиту.

Привести свою діяльність відповідно до вимог постанови Нацбанку НФУ повинні до 13 травня 2021 року.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за 10 років витрати українців до Дня Валентина зросли в 10 разів.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284