НБУ: кількість шахрайства з картками в карантин збільшилась

  • Юлия
  • 09.04.2020 836

За даними Нацбанку, в Україні істотно зросла кількість шахрайств з банківськими картками.

Зокрема, одна з найпоширеніших схем шахрайства - виманювання персональних даних під приводом виплати «державної допомоги». Від імені банків населенню надходять SMS-повідомлення з пропозицією отримати державну допомогу.

Коли жертва відповіла на повідомлення, її просять скинути дані для нібито отримання грошей: номер банківської картrи, термін її дії та інші конфіденційні дані.

Загальний сенс таких повідомлень подібний, хоча зміст може відрізнятися. Проте, всі питання спрямовані на те, щоб наївні громадяни видавали свої персональні дані про платіжні картки шахраям.

У зв’язку зі сформованою ситуацією, Нацбанк рекомендує населенню запам’ятати ряд простих правил, які допоможуть уникнути контакту з шахраями. Зокрема, не потрібно відповідати на повідомлення, подібні описаним вище, ні в якому разі не передзвонюйте за вказаними в таких СМС телефонами і не переходьте за посиланнями, що містяться в таких повідомленнях. Крім того, варто пам’ятати, що не можна розголошувати або пересилати кому б то не було дані своїх карток – номера, пін-коди, CVC, термін дії тощо.

Варто пам’ятати, що співробітники банків не просто не будуть, вони не мають законного права просити вас надати їм будь-які дані з вищезгаданого списку. Тому якщо незнайомі особи просять вас про це по телефону, в СМС або месенджері – не відповідайте.

Крім того, НБУ нагадує, що в разі нарахування будь-якої державної допомоги – разова пенсійна та соціальна виплата – банки не вимагають ніяких даних, не дзвонять клієнтам і не просять ніяку інформацію.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що коронавірус підштовхує до розвитку безготівкових платежів.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284