НБУ: топові види шахрайства з банківськими картками

  • Юлия
  • 16.08.2021 2965

Регулятор зібрав статистику найбільш поширених в Україні способів шахрайства з платіжними картками.

Так, в своєму «арсеналі» шахраї використовують термінали, банкомати, інтернет-сайти, а також вдаються до методів соцінженерії – обманним шляхом виманюють у користувачів персональні дані, які дають доступ до карток.

Фахівці правоохоронних органів і банківської системи відзначають кілька основних видів шахрайства.

Шахраї часто користуються банкоматами для зняття готівки з використанням «білого» пластику.

Також аферисти використовують скімінгові інструменти для крадіжки даних – копіюють дані платіжних карток в тому числі з магнітної смуги, ПІН-коди та ін.

Також серед поширених методів шахрайства з банкоматами – зняття коштів без відображення цієї операції на рахунку і зняття готівки власником платіжної картки без її фізичного отримання. Крім того, нерідко зловмисники скоюють фізичні атаки на банкомати, пише finance.

В інтернеті зловмисники, як правило, крадуть дані і грошові кошти, використовуючи шкідливі програми, підроблені сайти. Подібні методи використовуються з метою компрометації реквізитів електронних платіжних засобів, логінів / паролів доступу до систем інтернет та мобільного банкінгу. Крім того, скомпрометовані дані продаються в тому числі в інтернеті.

До числа шахрайських схем в термінальній мережі належить здійснення операцій з використанням підроблених, викрадених, втрачених платіжних карток. Також шахраї користуються механізмами отримання готівки через касу банку за підробленими документами і платіжними картками. В Україні також нерідкі випадки проведення дублюючих операцій касиром чи оператором і випадки проведення несанкціонованого та неточного списання. В цьому випадку сума на чеку і сума, яка включена в розрахунок, відрізняються. Також фіксуються випадки компрометації даних платіжної картки касиром при розрахунках в торгово-сервісній мережі з метою їх подальшого несанкціонованого використання.

Варто відзначити, що в Україні також були відзначені випадки використання скімерів (спеціальних накладок) на термінальному обладнанні. Подібне обладнання дозволяє зчитувати і передавати дані платіжної картки при здійсненні розрахунку – таке можливо у випадку протиправної домовленості шахраїв з касирами в торгових мережах.

Крім того, має місце бути установка шкідливих програм, які пошкоджують програмне забезпечення терміналів.

З появою систем дистанційного обслуговування почастішали випадки несанкціонованого втручання, установки шкідливого ПО, яке перехоплює паролі доступу до рахунків, інформацію з секретних ключів та токенов тощо.

Проте, одним з найбільш поширених способів шахрайства залишається соціальна інженерія. Шахраї входять у довіру до власників рахунків і платіжних карток, виманюють обманним шляхом їх персональні дані, реквізити платіжних карток або спонукають власників рахунків до здійснення переказу грошових коштів на користь аферистів.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що власники розумних годинників Galaxy Watch4 зможуть користуватися Google Pay в Україні.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284