Обсяг готівки в обігу поза банками збільшився за рік на 34,2%

  • Юлия
  • 15.01.2021 656

За даними НБУ, обсяг готівки в обігу українців поза банками збільшився в минулому році на 131,3 млрд грн.

Обсяг збільшився до 515,7 млрд гривень, зростання становить 34,2%, в той час як обсяг готівки в касі банків виріс на 5,2% - до 42,8 млрд гривень.

За даними фахівців, зростання готівки поза банками в Україні в період пандемії covid-19 і карантинні заходи не є унікальним явищем. Зростання обсягу готівки поза банками спостерігається в більшості країн світу.

На думку експертів НБУ, на зміну обсягів готівки в Україні за 9 місяців 2020 року найбільше вплинув ряд факторів.

Серед них – посилення невизначеності і зростання попиту на готівку через передбачливість в карантин. Також в період пандемії українці скорочували покупку дорогих товарів, а також товарів не першої необхідності. Таким чином, готівка менше поверталася з магазинів в банки.

Крім того, в 2020 році було відзначено зростання соціальних виплат в грошовій формі, в тому числі пенсіонерам, які надають перевагу в основному готівці.

Доречі, на думку експертів, на це також вплинули інші фактори. На думку представників бізнесу, «кеш» йде перш за все в бізнес, який рятується від локдаунів і підвищення податків.

На думку платіжних систем, справа також в тіньовій економіці. За даними Mastercard, чверть ВВП країни знаходиться в тіні, а це близько 846 млрд грн.

Ще одним істотним чинником, що вплинув на обіг готівки, називають зростання обсягів грошових переказів від українських трудових мігрантів своїм сім’ям в Україну. За даними НБУ, суми переказів збільшилися з 15,597 млрд гривень за весь 2019 рік до 18,597 млрд гривень тільки за 11 місяців минулого року.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що кількість фішингових сайтів в 2020 році стала рекордною за 10 років.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284