Близько половини українців перестали платити за кредитами

  • Юлия
  • 04.04.2022 700

У воєнний період український бізнес зменшив обсяг сплат за кредитами більш ніж удвічі.

Це питання обговорювалося банкірами під час круглого столу, організованого «Фінансовим клубом».

Так, за даними голови правління Таскомбанку Володимира Дубея, на даний момент ситуація є досить напруженою.

«Ми всі розуміємо, у якому стані зараз перебуває економіка, підприємства. Деякі припиняють господарську діяльність, деякі її переносять до інших регіонів, дехто працює там, де це можливо. Майже всі, хто може, виконує свої зобов'язання. Загалом ми сьогодні маємо 35-40% погашення зобов'язань за кредитами з боку компаній», — зазначив Володимир Дубей.

Водночас, голова правління банку «Глобус» Сергій Мамедов приємно вражений військовою платіжною дисципліною у цей непростий період. “Погашення у нас за березень по кредитному портфелю – відсотків 53”, – повідомив він.

За даними заступника голови правління ПУМБ Артура Загороднікова, на сьогоднішній день для банку одним із головних питань продовження кредитування є надання підтримки клієнтам, які здатні і фактично платять відсотки.

За результатом проведеної банком роботи у лютому-березні таких налічується близько 50%. Це клієнти майже всіх сегментів – від великого та середнього корпоративного бізнесу до малих підприємств та ФОП.

За даними ПУМБ, кредитор пропонував клієнтам відкласти платежі. «ПУМБ вже у перші тижні військового стану звернувся до клієнтів із пропозицією відстрочення сплати відсотків на 30 календарних днів. Більшість наших партнерів позитивно сприйняли надану банком можливість, деякі скористалися такими «раптовими» канікулами.

Однак поступово кількість клієнтів, які підтверджують свою здатність обслуговувати власні зобов’язання та сплачувати відсотки за користування кредитами, збільшується.

Повідомляється, що динаміка обслуговування кредитів залежить від регіону, де знаходиться бізнес. Зокрема більшість клієнтів платять відсотки, обслуговують свій борг. Серед тих, хто ближче на сході, опинився у захоплених регіонах, також є кейси, коли клієнти продовжують обслуговувати борг. Проте є клієнти, які повністю зупинили бізнес. Про це повідомив директор департаменту продажів середнім та малим корпоративним клієнтам ОТП Банку Ольга Волкова.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали, що Нацбанк запустив сайт про роботу фінансової системи під час війни.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284