З яких причин українцям можуть заблокувати банківські картки?

  • Юлия
  • 17.01.2022 629

У рамках закону про фінмоніторинг українські банки мають право заблокувати картку клієнта та звернутися до нього за роз'ясненнями.

Зазначається, що це може статися у разі нетипових операцій, які не відповідають фінансовим можливостям клієнта, пише RBC.

Зокрема, відповідно до норм закону «Про запобігання та протидію відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом...», банки зобов'язані ідентифікувати платників.

Так, українці можуть надсилати на картку кошти без ідентифікації особи на суму до 5 тисяч гривень. Проте у разі надходження на картку/рахунок коштів у розмірі кількох платежів по 5 тисяч гривень протягом одного дня банк може тимчасово заблокувати рахунок та звернутися за поясненнями.

Зокрема, з вересня 2021 року максимальну суму переказів без ідентифікації було збільшено до 5000 гривень з 4999 гривень. Цей закон прийнято у зв’язку з тим, що українцям було найчастіше незручно переказувати суму до 4999 гривень, тому її вирішили округлити, додавши 1 гривню. Водночас, банки мають можливість встановлювати власні норми системи фінмоніторингу, жорсткість яких може відрізнятися.

Варто зазначити, що у 2021 році у ВР була спроба підняти максимальну суму анонімних переказів до 25 тисяч гривень. Проте рішення було відкладено.

На даний момент норми цього закону не поширюються на ряд платежів: оплата ЖКГ, податків, штрафів та інших обов’язкових зборів та платежів незалежно від суми. Також не підлягають фінмоніторингу платежі зі сплати кредиту в сумі до 30 тис. грн, перекази для оплати товарів та послуг, здійснені платником за допомогою платіжної картки або іншого електронного платіжного засобу, якщо її номер супроводжує переказ, всі перекази в межах України в сумі до 5 тис. грн та зняття коштів з власного рахунку.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Apple додає 20% ПДВ на ціни в App Store для українців.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284