Чому банки не хочуть приймати платежі без ЄДРПОУ?

  • Юлия
  • 28.12.2020 1528

Незважаючи на те, що з 13 січня 2020 року українські банки перейшли на міжнародний формат рахунків – IBAN – вони продовжують вимагати код ЄДРПОУ.

У той час як згідно з постановою НБУ, банки не можуть приймати платіжні доручення від своїх клієнтів за реквізитами в старому форматі.

Однак, намагаючись провести платежі, клієнти банків стикаються з тим, що з них наполегливо вимагають додаткові документи. Хоча при переході на міжнародний стандарт в теорії в цих даних необхідності бути не повинно.

Експерти поділилися з журналістами UBR.ua, що подібні труднощі виникають виключно при платежах по Україні, в той час як транскордонні транзакції проходять успішно без цих даних. Причин, чому так відбувається після переходу на IBAN, кілька.

Одна з ключових – той факт, що значення ЄДРПОУ на сьогоднішній день закладено в форматі СЕП (система електронних платежів НБУ). Для того, щоб відмовитися від його використання, НБУ повинен поміняти інструкції та провести технічні доопрацювання.

За даними фахівців, наявність в транзакції ЄДРПОУ в значній мірі знижує ймовірність помилки. У разі помилки при введенні 29 символів IBAN, «в запасі» є код підприємства або ІПН фізособи, таким чином виправити помилку буде нескладно.

До того ж, багато державних відомств по-старому досі використовують даний код, так як їм це необхідно для статистики, звітності тощо. Іншими словами, їх системи ще не готові до повного переходу на IBAN.

Крім того, при проведенні фінансового моніторингу код підприємства значно спрощує всю процедуру, в той час як номер рахунку нічого не говорить про його власника. За кодом видно, який банк відкрив аккаунт, але при цьому абсолютно неможливо визначити, якій фізособі та юрособі він належить, так як всі реєстри та бази даних все ще прив’язані до ЄДРПОУ та ІПН.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Україні e-commerce бум: онлайн-покупки українців зросли на 41% в 2020.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284