Під виглядом call-центру шахраї спустошували банківські рахунки українців

  • Юлия
  • 21.10.2020 752

Зловмисники виманювали у власників карток номера рахунків, CVV-коди, PIN-коди до платіжних карток, представляючись співробітниками фінансових установ.

Незаконну діяльність фейкового call-центру припинили фахівці з кібербезпеки СБУ. Шахрайська група викрадала кошти з рахунків приватних і державних банків як в Україні, так і за кордоном.

За даними СБУ, незаконну діяльність в одному з офісних приміщень в центрі Луцька організували п'ятеро жителів іншої області. Шахраї створили call-центр, де працювали десятки операторів.

Аферисти виманювали у жертв дані, які дозволяли отримати доступ до банківських рахунків – PIN-коди, терміни дії карток, захисний код на зворотному боці картки і номери банківських рахунків.

За попередніми підрахунками, щомісячно угруповання викрадало до півмільйона гривень з рахунків потерпілих.

У зв’язку з чим правоохоронці нагадують елементарні правила, яких варто дотримуватися, щоб не стати жертвою аферистів. Отже, шахрайських «співробітників банку», продавців і покупців можна запідозрити за такими фактами:

– торговець пропонує товар за суттєво нижчою за ринкову вартістю;

– товар в інтернет-магазині продається тільки по передоплаті на картку і відсутня опція оплати товарів післяплатою;

– продавець «плаває» в знаннях про характеристики товару;

– квапить з оплатою;

– торговець просить вислати йому оплату на картку, видану на прізвище, яке не збігається з прізвищем продавця;

– торговець надсилає копії своїх документів для того, щоб викликати вашу довіру;

– покупець або «співробітник банку» просить продиктувати йому дані банківської картки, які не потрібні для здійснення переказу: PIN-коди, терміни дії картки, CVV-код.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що онлайн-торгівля в Україні набирає обертів.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284