Роз’яснення НБУ: набрав чинності закон про 100% гарантії банківських вкладів

  • Юлия
  • 14.04.2022 810

В Україні набув чинності закон щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб.

Так, відомо, що в рамках закону під час воєнного стану вкладникам відшкодують усю суму вкладу у разі банкрутства банку.

Нацбанк дав рекомендації та роз'яснення про те, як працює система гарантування вкладів фізичних осіб.

У межах чинного законодавства, у разі ліквідації банку, держава, від імені якої діє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, відшкодовує вкладникам кошти у межах гарантованої суми.

Відомо, що Фонд гарантування вкладів відшкодовуватиме кошти фізособам та ФОП у національній та іноземній валюті, залучених банками на умовах договору банківського (карткового) рахунку або вкладу (депозиту) разом із нарахованими відсотками.

За попередніми даними, вклади в іноземній валюті відшкодовуються у гривнях за курсом Нацбанку.

Раніше у мирний час гарантована сума відшкодування за банківськими вкладами становила 200 тисяч гривень. Винятки становили лише вклади в Ощадбанку, повернення яких гарантувалося у розмірі 100% вкладів.

На час дії воєнного стану та трьох місяців після цього було введено стовідсоткову гарантію за банківськими вкладами фізосіб та ФОП, включаючи нараховані відсотки, якщо це був депозит.

Так, у рамках нового закону гарантія поширюватиметься на вкладників платоспроможних банків. Таким чином, на вкладників банків, які вже проходять стадію ліквідації, дія закону поширюватися не буде.

У свою чергу, у післявоєнний час, а саме через три місяці після припинення чи скасування дії воєнного стану, гарантована сума за вкладами становитиме 600 тисяч гривень.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що українські підприємці взяли 1391 кредит за програмою 5-7-9%.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284