Регулювання платежів: ВР підтримала законопроєкт «про відкритий банкінг»

  • Юлия
  • 19.02.2021 946

У першому читанні був підтриманий законопроєкт №4364 про платіжні послуги, відомий раніше як закон «про відкритий банкінг».

Підтримали законопроєкт 277 народних депутатів. Варто нагадати, що даний документ закликає оновити системи регулювання платежів і грошових переказів на фінансовому ринку України.

Ухвалення законопроєкту дасть можливість привести платіжний ринок України відповідно до сучасних вимог. Йдеться про введення в Україні відкритого банкінгу, а також надання права небанківським учасникам платіжного ринку випускати платіжні картки, електронні гроші, а також відкривати і обслуговувати платіжні рахунки.

Відзначається, що нині чинний Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» був прийнятий ще в 2001 році, коли багатьох платіжних інструментів в Україні ще не було. Останні суттєві зміни були внесені в нього в 2012 році, пише finance.

Ухвалення законопроєкт дозволить проводити в Україні оплати без карток і терміналів. Проект, зокрема, встановлює:

  • вимоги щодо прозорості надання платіжних послуг і інформації про умови їх надання;
  • чіткий розподіл прав і обов’язків користувачів і постачальників платіжних послуг з надання та користування платіжними послугами;
  • вимоги до управління операційними ризиками, ризиками безпеки і аутентифікації користувача.

Даний законопроєкт спрямований на імплементацію в Україні положень директив ЄС і пропонує ввести дев’ять видів платіжних послуг. Зокрема, сім з них є фінансовими платіжними послугами, а дві – нефінансовими.

Відзначається, що подібні послуги набувають все більшого поширення в країнах Європейського союзу і вимагають окремого регулювання.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Google вводить плату за паркування за допомогою Google Maps.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284