В Україні – новий рекорд за кількістю мікрокредитів

  • Юлия
  • 06.12.2021 1667

У 2021 році українці встановили новий рекорд з оформлення мікрокредитів – за 3 квартали споживачам видано майже 50 мільярдів гривень.

За даними Опендатабот, який посилається на відкриті джерела – НБУ та Нацкомфінпослуг – за перші три квартали 2021 року українські мікрофінансові організації видали швидких кредитів на 261 млн більше, ніж за весь 2020 рік.

Роком раніше загальна сума мікрокредитів становила 48,7 млрд. грн., у той час як за неповний 2021 рік сума вже перевалила за 49 млрд. грн.

Зокрема, кількість виданих українцям кредитів зростає рік у рік. Так, у 2019 році щомісячно в середньому видавалося 982,5 тис. кредитів. А вже у 2020 – 1 млн кредитів. Водночас у 2021 році тенденція продовжилася – видається вже 1,2 млн.

Таким чином, проти попереднього року середньомісячна кількість оформлених кредитних договорів збільшилась на 20%.

Повідомляється, що з кінця 2020 року середня сума мікрокредитів зросла на 11%. Так, у середньому українці брали 4059 гривень у борг, зараз – 4515 грн.

Як правило, українці надають перевагу кредитам онлайн. Зокрема, близько 85% мікрокредитних договорів оформлюються дистанційно через інтернет.

Водночас продовжують збільшуватися не лише суми кредитів, а й борги споживачів. Так, заборгованість населення України перед мікрокредитними організаціями збільшилась за 9 місяців 2021 року на 5%. На сьогоднішній день споживачі заборгували українським МФО лише за простроченими кредитами 15,6 млрд. гривень.

У поточному році набули чинності зміни до закону про кредитування, що суттєво вплинуло на сферу мікрокредитних фінансових організацій. Законом обмежений розмір суми штрафів і пені – тепер він не може бути більшим за два розміри отриманої людиною суми, якщо кредит більший за 1 мінімальну заробітну плату. Тобто, якщо понад 6 тис. гривень.

Однак це правило не поширюється на кредити з меншою сумою. У цьому питанні, як і раніше, діє загальна норма: розмір штрафів і пені не може перевищувати 50% кредиту.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Microsoft вбудує кредитний фінтех-сервіс у браузер Edge.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284