В Україні з’явився інструмент автоматизованого фінмоніторингу

  • Юлия
  • 02.02.2021 1035

Інструмент для автоматизації первинного фінансового моніторингу з'явився на онлайн-сервісі YouControl.

За даними прес-служби компанії, фахівцями аналітичної системи бізнес-розвідки YouControl розроблений інструмент, що дозволяє проводити первинний фінансовий моніторинг автоматизованим способом.

Варто нагадати, що з початку 2021 року всі небанківські фінустанови - фінансові, страхові, кредитні організації, ломбарди, нотаріуси - зобов'язані здійснювати фінансовий моніторинг.

Фінмоніторинг передбачає належну перевірку своїх клієнтів. Основна мета перевірки - протидія відмиванню коштів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму.

Також передбачена наявність фахівця з фінмоніторингу, відповідального за перевірку клієнтів, щоб виключити участь організації в злочинній схемі.

У свою чергу, низьку якість фінансового моніторингу Нацбанк каратиме штрафами і позбавленням ліцензій.

Що стосується нового інструменту YouControl, діючі користувачі системи тепер можуть проводити незалежну перевірку за відповідними критеріями.

В автоматичному режимі проводиться експрес-аналіз по 416 факторам, в результаті чого визначається моменти, де можуть бути ризики. Так, користувачі можуть бачити кількість факторів, на які варто звернути увагу, їх список і юридичне пояснення можливих наслідків, пише finance.

В автоматичному режимі система може розпізнати ряд факторів. Зокрема, здійснення діяльності підприємства з ознаками ризику, обмеження повноважень керівника, який є кінцевим бенефіціарним власником, координація дій і вплив третіх осіб на прийняття рішень кінцевим бенефіціарним власником щодо господарської діяльності юридичної особи. Також можна в автоматичному режимі перевірити наявність або відсутність виробничих/офісних приміщень, а також інших активів, достатніх для ведення юридичною особою відповідного виду господарської діяльності. Система також перевірить місцезнаходження учасників або кінцевих бенефіціарів власників в ризикових юрисдикціях (Global Terrorism Index і Corruption Perceptions Index).

Фото: youcontrol.com.ua

Більш того, можуть бути перевірені факти зміни кінцевого бенефіціарного власника юрособи, що належав / належить до публічних осіб.

Даний інструмент також відображає інформацію про те, що юридична особа не виконує законодавчих вимог щодо подання звітності в фіскальні органи / органи статистики.

Крім того, користувач побачить, чи є в офіційних чи публічних джерелах негативна інформація про компанію, її кінцевого вигодоодержувача, яка свідчить про можливий зв’язок з тероризмом або іншу кримінальну/незаконну діяльність.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Україні зафіксовано рекордний обсяг грошових переказів за рік.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284