В Україні почастішали афери з онлайн-кредитами на «клоновані» номери телефонів

  • Юлия
  • 26.11.2020 2734

Аферисти виманюють у абонентів конфіденційну інформацію, завдяки якій їм вдається «клонувати» номер телефону.

В Україні, зокрема в Києві, досить великою популярністю користуються послуги короткострокових позик.

І, як виявилося, стати жертвою шахрайства в даній сфері не так вже й складно. Аферистові для цього достатньо мати лише номер мобільного телефону.

А далі - справа техніки афериста, пише finance з посиланням на програму «Кіїв.Тіжневік» телеканалу «Київ».

Так, схема шахрайства полягає в тому, що спочатку зловмисник дзвонить потенційній жертві і обманом випитує конфіденційну інформацію. Зокрема, можуть дзвонити від імені оператора і повідомляти, що номер телефону буде заблокований. Для того, щоб нібито цього уникнути, рекомендується назвати три номери телефону, з якими абонент найчастіше спілкується.

Отримавши такі дані, шахраї телефонують оператору від імені нібито власника номера телефону і перевипускають SIM-карту. Таким чином, номер жертви заблокований і вона більше не може користуватися своїм телефоном.

При цьому номер телефону для більшості власників банківських карток є фінансовим номером. Тобто, до нього підв’язані банківські картки. Тому шахраєві не складає труднощів змінити паролі до інтернет-банкінгу, маючи на руках фінансовий номер.

Також до номера часто підв’язаний Google-аккаунт, що дозволяє шахраям отримати доступ до багатьох віддалених сервісів. Особливо небезпечно, якщо в Google-акаунті зберігаються документи і паспортні дані. Вкрав особистість, за пару годин шахраї можуть набрати кредитів в десятках МФО.

Для того, щоб уберегтися від подібних ситуацій, експерти з безпеки радять нікому не повідомляти свій фінансовий номер. Також можна замовити у мобільного оператора віртуальний номер і прив’язати його до вашого паспорту. В цьому випадку злодії не зможуть перевипустити SIM-карту без оригіналу вашого паспорту.

Підписатися на розсилку

Крім того, варто встановити на телефоні двоетапну перевірку на кожну з програм, якими ви користуєтеся, щоб в разі крадіжки даних шахраям було складніше отримати доступ.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що купують українці в «чорну п’ятницю» і скільки витрачають?

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284