Верховна Рада планує ввести кешбек за безготівкові розрахунки

  • Юлия
  • 19.07.2021 2874

Для того, щоб стимулювати українців оплачувати товари карткою, депутати ВР пропонують ввести всеукраїнський кешбек за безготівкові розрахунки.

Так, на сайті Верховної Ради 14 липня був зареєстрований законопроект № 5734-2, яким пропонується ввести всеукраїнський кешбек за безготівкові розрахунки.

Авторами законопроекту виступили кілька депутатів: Гетманцев Д., Василевська-Смаглюк О. і Кінзбурская В, повідомляється на сайті Верховної Ради України.

У пояснювальній записці зазначено, що дане нововведення дозволить зберегти частку безготівкових розрахунків в загальній кількості платіжних операцій. З урахуванням нинішнього законодавства, критично важливо передбачити компенсаторні механізми для неминучого зменшення пропозицій програм лояльності для громадян, пише finance.

Зокрема, законопроектом пропонується внести зміни в кілька Законів України: ЗУ «Про банки і банківську діяльність», ЗУ «Про платіжні послуги» та «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні».

Відзначається, що вказані зміни передбачають:

– введення термінологічного апарату;

– встановлення граничного розміру ставки інтерчейндж (міжбанківської комісії);

– запровадження механізму безумовного зменшення суми списання коштів, які підлягають сплаті за товари, роботи, послуги при безготівкових розрахунках;

– встановлення відповідальності за недотримання передбаченого законом граничного розміру ставки.

Крім цього, передбачається, що торговці повинні будуть заохочувати користувачів до оплати картами шляхом зменшення на 0,1% суми фактичного списання коштів з користувача на користь торговця за конкретною платіжною операцією з оплати товарів, робіт, послуг торговця за умови проведення користувачем оплати з використанням платіжної картки.

Підписатися на розсилку

Разом з тим, повідомляється, що зменшення списання повинно забезпечуватися автоматично платіжними організаціями платіжних систем.

Нагадаємо, раніше ми писали про підсумки панельної дискусії: чи перетворяться МФО в необанки?

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284