Частка NPL в банках вперше зменшилася до рівня нижче 40%

  • Юлия
  • 07.05.2021 2737

Як повідомляє глава Ради НБУ Богдан Данилишин, частка непрацюючих кредитів в банківській системі України вперше знизилася до рівня нижче 40% за станом на 1 квітня 2021 року.

Проте, майже три чверті непрацюючих кредитів, які складають 306,9 млрд гривень, продовжують враховуватися на балансі державних банків.

За даними НБУ, в березні обсяг NPL в банках знизився на 4,9 млрд гривень. Близько половини з них - за рахунок зниження непрацюючих кредитів в державному Приватбанку (на 2,4 млрд грн).

Разом з тим, кредитна активність українських банків продовжує залишатися низькою, відзначають в НБУ.

При цьому повідомляється, що частка працюючих кредитів банків в березні виросла лише на 0,7%, що еквівалентно 4,2 млрд гривень. Головним чином відбувається зростання за рахунок кредитування фізичних осіб. Зростання кредитування фізосіб склало 3,7%, або 5,7 млрд гривень.

Однак по корпоративному сектору працюючі кредити збільшилися в березні лише на 0,2%, що еквівалентно сумі 0,7 млрд гривень. А їх загальний обсяг залишається близьким до своїх значень на початок року.

Богдан Данилишин зазначив прискорене зростання гривневих працюючих кредитів по корпоративному сектору, зростання – 5,0 млрд гривень в березні. У той ж час працюючі корпоративні кредити в іноземній валюті скоротилися на 4,3 млрд грн в еквіваленті.

Драйвером кредитування економіки країни, на думку Данилишина, продовжує залишатися державна програма «Доступні кредити 5-7-9%». Обсяг виданих в рамках програми кредитів за минулий тиждень подолав черговий тижневий максимум – видано майже 700 кредитів на загальну суму 2,4 млрд грн.

На умовах програми на минулому тижні було видано більше 15 тисяч кредитів на суму понад 38,2 млрд гривень.

Частка кредитів на оборотні кошти і інвестиційні цілі бізнесу склала 75%, а в цілому з початку дії програми – збільшилася за рахунок відповідного скорочення частки кредитів, виданих на рефінансування існуючої заборгованості, до 57,4% (21,9 млрд грн).

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в світі поширений новий вид платіжного шахрайства: підробка голосу керівника.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284