Держспоживслужба нагадала бізнесу про штрафи за відмову у безготівковому розрахунку

  • Юлия
  • 14.01.2022 422

За порушення законодавства про захист прав споживачів продавці можуть отримати до 8,5 тисячі гривень штрафу.

У свою чергу, покупці мають право поскаржитися на магазин, який не дає змоги оплатити товари карткою.

Відповідно до роз'яснення Держспоживслужби, продавець товарів зобов'язаний всіляко сприяти покупцеві у вільному виборі продукції та форм її оплати, зокрема безготівкової. У разі порушення цієї вимоги підприємцю загрожує штраф, розміром до кількох тисяч гривень.

До речі, останнім часом у відомство почастішали скарги споживачів щодо відмови з боку продавців у безготівковому розрахунку за придбані товари. Тому Держспоживслужба нагадує, що це є порушенням законодавства, за що передбачено відповідальність.

Зокрема, ст. 23 закону про захист прав споживачів передбачає покарання за відмову покупцю у реалізації його прав. При цьому максимальні штрафи – десятикратний розмір вартості продукції (не менше 85 грн) або 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн).

Крім того, передбачено відповідальність за порушення правил торгівлі – згідно зі ст. 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення. У цьому випадку максимальне покарання – 27 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (459 грн).

Але є у цьому правилі і винятки. Зокрема, торгувати без надання послуг безготівкового розрахунку мають право магазини у населених пунктах із чисельністю людей до 25 тисяч осіб.

У відомстві наголосили, що у разі порушення права на безготівковий розрахунок споживач має право звернутися до Держспоживслужби України та її територіальних органів з відповідним зверненням.

Варто нагадати, що бізнесу заборонено відмовляти покупцям у безготівковому розрахунку в Україні з 2011 року. За таке порушення контролюючі органи вже давно застосовують штрафи.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що ритейл впроваджує «розумні візки» замість кас самообслуговування.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284