Як безпечно оплачувати покупки в інтернеті?

  • Юлия
  • 24.06.2020 3708

Інтернет-магазини існують вже не перший десяток років і стали невід'ємною частиною нашого життя. Проте, у багатьох вони небезпідставно викликають побоювання, зокрема, в питаннях надійності оплати онлайн.

Частина користувачів все ще з побоюванням дивиться на можливість оплачувати товари карткою, так як боїться крадіжки персональних даних. Давайте ж розберемося, як безпечно платити в інтернеті, щоб дані вашої картки залишалися надійно захищені? Насправді, все не так небезпечно і складно, як здається.

Купуйте товари на надійних сайтах

Намагайтеся купувати товари на ресурсах відомих брендів або тих, які раніше добре себе зарекомендували. Наприклад, там, де купували товари ваші знайомі. Зверніть увагу на адресу сайту, наявність безпечного з’єднання, ціни та відгуки.

Так звані «фішингові» сайти, що маскуються під оригінал, будуть відрізнятися в дрібницях – наприклад, зайвими символами або помилками в адресі сайту. Фішингові сайти можна відрізнити від звичайних також за такими ознаками: складна адреса, відсутність відгуків, дуже дешеві товари і послуги. Все це повинно насторожити і привести до відмови від покупки на даному ресурсі.

Наявність безпечного з’єднання виявити простіше простого – на це вказують символи https: // в адресному рядку, після чого йде назва сайту. Сайти, що починаються http: // – є небезпечними для оплати карткою.

Також на наявність сертифікату безпеки, що гарантує захищеність ваших персональних даних, вказує значок закритого «замочка» в адресному рядку браузера, навівши на який, ви можете докладніше дізнатися про рівень безпеки сайту.

Не зберігайте в браузерах дані платіжних карток

Функція автозаповнення даних платіжних карток в браузері існує для зручності і більш швидкої оплати товарів. Але якщо ви стурбовані рівнем безпеки вашого комп’ютера або браузера, відключення цієї функції допоможе уникнути багатьох побоювань і більш безпечно оплачувати покупки в інтернеті.

Щоб безпечно платити в інтернеті, постарайтеся не використовувати для покупок чужі комп’ютери, не будучи впевненими в їх безпеці. Особливо це стосується інтернет-кафе і комп’ютерів із загальним доступом.

Звертайте увагу на сторінку оплати

Сайт при оплаті товарів може переадресовувати користувачів на захищену сторінку оплати, яка потім перенаправляє вас на сторінку банку. Бійтеся, якщо з сайту вас перенаправляють на незахищену сторінку стороннього сервісу для оплати товару, тобто, без значка «замку» в адресному рядку і без SSL-сертифіката.

«При оплаті обов’язково стежте, щоб після введення даних карти вас перенаправили на сторінку банку, куди потрібно ввести код перевірки (код, який приходить від банку в SMS). При отриманні коду дуже уважно звіряйте назву сайту і суму, тільки в разі збігу підтверджуйте оплату», – зазначає Head Specialist of Monitoring PSP Platon Вікторія Недавня.

Вчасно оновлюйте антивірус і операційну систему

Необхідно встановити і періодично оновлювати антивірус. Також рекомендується регулярно оновлювати операційну систему. Робиться це для того, щоб віруси не змогли влаштуватися в вашому комп’ютері. При оновленні системи розробник доопрацьовує помилки системи і усуває лазівки для вірусів. Якщо ж віруси не були «спіймані» файрволом, додатковим бар’єром для них стане антивірусна програма.

Встановіть ліміт на інтернет-оплати в інтернеті

Для того, щоб спати спокійно, самостійно встановлюйте ліміти на картці, наприклад, 1000 гривень для онлайн-оплат. Якщо ви плануєте купувати щось дорожче цієї суми – встановіть ліміт побільше, а після оплати товару поверніть до 1000 гривень. Так ви завжди будете впевнені, що ніхто не спише всі гроші з вашого рахунку.

Користуйтеся віртуальними картками спеціально для шопінгу

Зараз ряд банків пропонує створення віртуальної платіжної картки, яка існує тільки в електронному вигляді. Якщо ви боїтеся, що платіжні дані з ваших рахунків можуть бути викрадені, користуйтеся віртуальної карткою, переводячи на неї суворо необхідну суму для покупки. З огляду на те, що кредитні ліміти на такій картці не передбачені, навіть якщо її дані потраплять до рук шахраїв, вони ніяк не зможуть нею скористатися.

Використовуйте ресурси для перевірок сайту

Якщо якийсь сайт викликає у вас підозру, ви можете його перевірити в black-list Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА – https://www.ema.com.ua/citizens/blacklist. За даним посиланням вказуються всі шахрайські ресурси.

Публічна оферта і умови покупки

При реєстрації на сайті обов’язково виділіть час, щоб ознайомитися з публічною офертою сайту. Звертайте увагу, щоб на сайті була детально і зрозуміло розписано наступна інформація: умови оплати; умови доставки; контакти; інформація про можливості повернення товару.

Що вказує на дії шахраїв?

Для забезпечення безпечної оплати товарів в інтернеті досить номера картки та CVV-коду на зворотній стороні картки, які ви вводите в спеціальне поле при оплаті товару. Тому якщо в процесі оплати вам раптом подзвонили «з банку», щоб провести платіж і запитують конфіденційну інформацію – нічого не озвучуйте. Краще самостійно зверніться в підтримку вашого банку для перевірки інформації. Співробітники банку не мають права запитувати CVV-код вашої картки або код для підтвердження оплати.

Якщо ви помітили активність по вашій картці, яку ви не робили – зверніться до свого банку і заблокуйте картку.

Більш докладно способи шахрайства, актуальні в цьому році, ми розглядали в статті Як обманюють власників карток: схеми шахрайства в 2020.

Підписатися на розсилку

Навчившись правильно оплачувати покупки в інтернеті, ви не тільки захистите свої рахунки, а й отримаєте всі «плюшки» онлайн-оплат: товари можна купувати, не встаючи з дивана, швидко, зручно, не потрібно виходити в людні місця під час карантину. Сучасні магазини і платіжні сервіси мають настільки високий рівень захищеності, що стати жертвою шахрая, використовуючи їх, неможливо. Як правило, на вудку шахраїв все-таки попадають неуважні користувачі з мінімальними знаннями про безпеку інтернет-платежів, які користуються неперевіреними ресурсами і сумнівними способами оплати.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284