Як модернізують платіжну інфраструктуру України в 2021?

  • Юлия
  • 22.01.2021 1055

Нацбанк продовжує модернізувати Систему електронних платежів і платіжну інфраструктуру України відповідно до вимог часу, бізнесу та світових тенденцій.

Регулятор планує активно працювати над переходом банків на міжнародний стандарт ISO20022 в 2021 році, повідомляється на офіційному сайті НБУ.

Мета даного проєкту - наголошується в повідомленні регулятора - осучаснення фінансової інфраструктури, інтеграція зі світовими ринками, а також підвищення її конкурентоспроможності.

Як зазначає заступник голови Нацбанку Олексій Шабан, стрімка цифровізація і тенденція зміни технологій в сторону уніфікації підштовхують Україну до трансформації державної платіжної інфраструктури. Також це стимулює відхід від паперових стандартів, зокрема в платіжній сфері.

За даними НБУ, перехід на міжнародний стандарт ISO20022 в майбутньому забезпечить автоматизацію платіжних транзакцій на якісно новому рівні. В результаті банки і бізнес отримають нові можливості, більш дешеві угоди, підвищення гарантованості їх забезпечення і безпеки.

Як повідомила директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Наталія Лапко, стандарт ISO20022 – свого роду «фінансовий есперанто». Крім банківської сфери, він забезпечує роботу підприємств, корпорацій, торгівлі, а також дозволяє опрацювати платежі для всіх учасників фінансового ринку. Так, впровадження ISO20022 стосується не тільки роботи банків, а й є вимогою бізнесу, який наполягає на наповненні платежів додатковою інформацією, підвищенні ефективності їх обробки і цифровізації платежів.

Відзначається, що на перший квартал 2021 року заплановано запуск тестового стенда СЕП нового покоління. Після чого будуть доступні перші формати кредитного переказу на базі ISO20022.

На другий квартал поточного року запланована публікація всіх версій специфікацій повідомлень і технічної документації, вони будуть реалізовуватися в промисловому режимі модернізованої СЕП.

Підписатися на розсилку

Крім того, протягом усього року НБУ спільно з учасниками банківського ринку визначить терміни остаточного впровадження і міграції на нову інфраструктуру відповідно до готовності банків.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як швидко відновиться економіка після коронакризи за прогнозами НБУ.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284