Як шахраї обманюють боржників «позики до зарплати»?

  • Юлия
  • 18.11.2020 1386

Аферисти використовують нові схеми заробітку на боржниках, обіцяючи за невелику суму «позбавити від всіх боргів».

Українці далеко не перший рік користуються кредитами і позиками до зарплати, проте в останні кілька місяців виник хаос в зв'язку з введенням карантинних заходів.

Зокрема, щоб уберегти від непомірних боргів простих громадян, уряд заборонив нараховувати штрафи за прострочення і пеню за кредитами. Однак при наявності суперечливої інформації в ЗМІ, позичальникам стало складніше розібратися, кому дозволені «кредитні канікули», а кому - ні.

Виправила ситуацію низка роз'яснень від контролюючих органів і мікрокредитних компаній. Зокрема, обов'язкові виплати за позиками ніхто не відміняв.

Однак, поки розгублені клієнти мікрофінансових організацій розбиралися в умовах договорів і законах, борги встигли вирости. Ось тут і побачили «золоту жилу» аферисти.

Шахраї тиснуть на болючі точки боржників в надії заробити, пише Finance. Зокрема, шахраї пропонують клієнтам МФО, які мають борги за позиками, нібито повністю їх списати за додаткову плату.

Аферисти просять надати скани документів (ІПН, паспорт) і перевести на картку «передоплату» за послугу списання боргу – в розмірі 1000-1500 гривень. Боржнику обіцяють, що «своя людина» в Бюро кредитних історій спише 95% боргу, позначивши займ як проблемний на підставі втрати позичальником доходу через коронавирусну хворобу.

Фото: finance.ua

Потім пропонується погасити в особистому кабінеті МФО решту 5%. І компанія, нібито, не помітить списання боргу, так як клієнтів в МФО багато.

Однак на практиці ця схема не працює, ніхто боргів не списує, а проблеми ще більше наростають як снігова куля. Фахівці мікрофінансових компаній розвінчали міфи такого способу рятування від боргів.

Зокрема, шахраї не мають можливості вносити зміни до персональних даних позичальників ні через Бюро кредитних історій, ні через МФО. Для цього існує цілий ряд заходів безпеки: захист даних за допомогою програмного забезпечення, відеоспостереження в офісах, пропускна система співробітників і навіть перевірка на поліграфі.

Підписатися на розсилку

Тому в разі заборгованості, потрібно звертатися не до аферистів, а в МФО і домовлятися про перегляд договору з огляду на виникли обставини: втрата роботи, лікарняний з діагнозом COVID-19 або іншими довідками, що підтверджують втрату джерела доходу.

Ще одна небезпека, пов’язана з даним видом шахрайства, в тому, що аферисти можуть взяти новий кредит на боржника без його відома в інших МФО, так як у них на руках є скан-копії всіх документів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Mastercard додає A2A-платежі для бізнесу.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284