Кількість фішингових сайтів в 2020 році стала рекордною за 10 років

  • Юлия
  • 15.01.2021 843

За 2020 рік Google виявив 2,11 мільйона фішингових веб-сайтів, це рекордна кількість за останні 10 років.

За результатами дослідження Atlas VPN, у всьому світі суттєво зріс рівень кібершахрайства.

Особливо багато стало фішингових сайтів - фальшивих інтернет-ресурсів, які видають себе за законні сайти банків, інтернет-магазинів або сайтів з продажу послуг.

За словами експертів компанії Google, фішингові сайти прикидаються законними для того, щоб обманним шляхом змусити користувачів ввести свої платіжні або облікові дані, паролі або передати іншу конфіденційну інформацію.

Так, в минулому році кількість фейковий сайтів збільшилася до 2,11 мільйона. Це на 25% більше показників 2019 року, коли було виявлено 1,69 мільйонів шкідливих доменів.

Доречі, тенденція збільшення кількості інтернет-шахраїв, які діють через фішингові сайти, стала істотно зростати з 2015 року.

Кількість фішингових порталів за останні десять років в середньому щорічно збільшується на 43%, пише minfin.

Органи правозахисту в 2020 році зафіксували шквал атак хакерів в інтернет-просторі. Дослідження показують, що аферисти проявляли найбільшу активність приблизно в середині лютого і на початку травня. За цей період компанія Google виявляла більше 56 тисяч нових шкідливих сайтів на тиждень.

Фото: minfin

Збільшенню числа кібератак, в тому числі, сприяла пандемія covid-19. В умовах ізоляції люди у всіх країнах світу переходять на віддалену роботу, збільшують число покупок онлайн і, таким чином, стають більш вразливими перед трюками кіберзлочинців.

У свою чергу, панічні настрої призводять до ірраціонального мислення користувачів. У зв’язку з чим багато хто забуває елементарні заходи безпеки в мережі. Часто користувачі завантажують шкідливі файли, роблять покупки на небезпечних сайтах, тому і стають жертвами злочинців.

Експерти Google рекомендують уважніше ставитися до рекламних оголошень, тому як вони досить часто є розсадниками інтернет-шахраїв.

Підписатися на розсилку

Крім того, перш, ніж оплачувати покупку на сайті, варто перевірити, чи є у сайта сертифікат SSL. Зрозуміти це можна по адресному рядку – адреса безпечного сайту починається з https :, а не з http. Також перед адресою сайту повинен бути символ замку, який означає, що у ресурса є сертифікат SSL, і з’єднання зашифроване.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яким компаніям готуватися до перевірок ДПС за даними Опендатабот.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284