«Кредитні канікули» в карантин: наслідки для позичальників

  • Юлия
  • 19.03.2020 1407

Верховна Рада прийняла законопроект № 3220, покликаний підтримати позичальників в період карантину.

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) підписаний президентом 18 березня.

Закон передбачає звільнення позичальників від відповідальності перед кредитором у разі невиконання кредитних зобов'язань на період з 1 березня по 30 квітня 2020 року.

Таким чином, в березні-квітні кредитні організації та банки не зможуть застосовувати покарання щодо позичальників і нараховувати штрафні санкції за порушення обслуговування споживчого кредиту.

Експерти припускають, що скористаються новою пільгою досить багато позичальників, однак варто пам’ятати, що платити борг все одно доведеться. Після 30 квітня позичальникам доведеться повертати борги вже за 2 місяці і вносити оплату за травень, тому в умовах дисбалансу і браку коштів фінансисти рекомендують звертатися в банки або кредитні організації з проханнями реструктурувати борг.

Крім того, експерти акцентують увагу на тому, що скасування стосується лише штрафних санкцій, а ось кредитної історії – ні. У ній все одно будуть відображатися борги і надалі це може вплинути на рішення банків або кредитників при видачі позики. Іншими словами, наявність прострочень вплине на рейтинг позичальника.

Звичайно ж, при аналізі кредитної історії кредитори можуть врахувати той факт, що прострочення сталося не з вини позичальника, однак боржнику в цьому випадку доведеться сподіватися виключно на добре ставлення кредиторів, пише minfin.

Підписатися на розсилку

Зокрема, законопроект № 3220 передбачає заборону будь-яких штрафних санкцій по відношенню до позичальників, які не змогли внести оплату за кредит в березні-квітні поточного року, в тому числі і підвищення відсотків.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як COVID-19 змінює електронну комерцію в усьому світі.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284