Кредити для бізнесу подорожчали через високу облікову ставку

  • Юлия
  • 12.08.2022 2154

За даними банкірів, зі збільшенням облікової ставки у банках значно знизився обсяг наданих кредитів.

Зокрема, повідомляється, що переважна більшість клієнтів не готова брати борги за високими ставками. "Ставка зросла, але якщо вона задовольняє клієнта, кредит видається", - розповіла заступник голови правління з корпоративного бізнесу Банку Кредит Дніпро Тетяна Поплавська.

У свою чергу банки повідомляють, що кредитують клієнтів своїми коштами. Ставки, які вони готові давати клієнтам, на кілька пунктів нижчі від облікової ставки.

Водночас, для малого бізнесу банки готові надати підтримку та навіть кредитувати близько 20%. Стандартна ставка кредитів мікро- та малого бізнесу – це 19% річних, пише finclub.

На думку експертів, це дешевше, ніж вартість рефінансування НБУ. За словами представників банків, вони більше орієнтуємося на реальну процентну ставку на ринку – 25-27%, на індикатор овернайту – 23%. Головне, щоб клієнт розумів процентну ставку та свої бізнес-процеси та вартість продукції адаптував під реалії.

У свою чергу є пропозиції програми «5-7-9%», проте банки більше орієнтуються на реальну відсоткову ставку, зазначає заступник голови правління ТАС-комбанку Олег Поляк.

Як наголосили в.о. голови правління Експортно-кредитної агенції України Руслан Гашев, бізнесу досить важко зараз, особливо після рішення Національного банку про збільшення облікової ставки, залучати фінансування на свій розвиток, поновлення або, в принципі, збереження свого бізнесу. У свою чергу, банки посилили вимоги до позичальників.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що українські обмінники оподаткують новим податком.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284