Нацбанк домовився з Visa та Mastercard про зниження міжбанківських комісій

  • Юлия
  • 19.05.2021 2946

НБУ підписав з платіжними системами Меморандум про поступове зниження міжбанківських комісій в Україні протягом найближчих 2 років.

За даними НБУ, спільно з МПС регулятор працює над посиленням конкуренції на платіжному ринку України.

У підписанні Меморандуму взяли участь заступник Голови Національного банку Олексій Шабан, регіональний президент компанії Visa в регіоні Центральної Європи, Близького Сходу і Африки Ендрю Торре і старший керуючий радник з регуляторних питань компанії Mastercard в Європі Крістоф Баерт.

Повідомляється, що меморандум є відкритим для приєднання для будь-яких інших платіжних організацій, платіжних систем та інших учасників ринку.

Доречі, раніше платіжні системи Visa і Mastercard звернулися в Антимонопольний комітет України із заявою про надання дозволу на узгоджені дії. Таким чином, після отримання відповідного дозволу, МПС почнуть поступове зниження граничних розмірів ставок комісії інтерчейндж.

Згідно із запланованою програмою, комісії повинні складати:

з 01.07.2021 – не більше 1,20%;

з 01.07.2022 – не більше 1,00%;

з 01.07.2023 – не більше 0,90%.

У свою чергу, 2 квітня 2021 кілька банків, що працюють в сфері еквайрингу – Ощадбанк, Приватбанк та Райффайзен Банк Аваль – звернулися до парламенту, Кабміну, НБУ і до бізнесу зі спільною заявою. Банки заявили, що поступово знизять комісію інтерчейндж до 2023 року.

Як повідомлялося раніше в ЗМІ, Національний банк України і народний депутат Ольга Василевська-Смаглюк закликали парламент відмовитися від включення в текст законопроекту про платіжні послуги (№4364) норм про законодавче обмеження граничного розміру комісії інтерчейндж під час його підготовки до другого читання.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Києві пройде XXI Payments & XIV Security EMA Conference.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284