Нацбанк розробив критерії оцінки ризику для НФУ

  • Юлия
  • 29.09.2020 970

Регулятор оприлюднив проект Положення про критерії оцінки ступеня ризику для небанківських установ для громадського обговорення.

За даними прес-служби НБУ, положення дозволить врегулювати ряд важливих питань. Це дозволить сфокусувати нагляд за діяльністю учасників ринку з критичним ступенем ризику і значним ступенем суспільної важливості.

У повідомленні наголошується, що наявність чітких критеріїв дозволить визначати відповідну періодичність проведення планових інспекційних перевірок НФУ.

Що стосується самого переліку критеріїв, положення буде встановлювати такі критерії оцінки ступеня ризику учасників небанківського ринку, як показники діяльності, стан корпоративного управління, управління ризиками та внутрішнього контролю. Також до даних критеріїв буде додане дотримання обов’язкових нормативів достатності капіталу та платоспроможності, прибутковості, ліквідності, якості активів та ризиковості операцій, а також інших вимог і показників, що обмежують ризики по операціях з фінансовими активами, пише minfin.

У НБУ відзначають, що кожен з показників і його вага в оцінці критеріїв буде розраховуватися і визначатися в залежності від типу учасника ринку. Зокрема, критерії можуть відрізнятися в залежності від типу компанії – окремо для кредитних спілок, страхових і фінансових компаній, ломбардів, юросіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати послуги з фінансового лізингу.

За попередніми даними, регулятор буде проводити оцінку ступеня ризику учасників ринку раз на рік, не пізніше 15 грудня в період з 1 жовтня попереднього року по 30 вересня поточного року.

Підписатися на розсилку

До речі, на даний момент в Україні налічується 2084 учасників небанківського фінансового ринку, з яких 196 ризикових (non-life) і 19 страховиків життя, 63 страхових брокерів, тисяча тридцять одна фінансова компанія, що має ліцензії на кредитування, факторинг, лізинг, надання гарантій, обмін валют і переказ коштів, 327 кредитних спілок, 144 лізингові компанії та 304 ломбарду.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Google заборонив Netflix і Spotify приймати оплату через сторонні сервіси.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284