Нацбанк: найпоширеніші види платіжного шахрайства

  • Юлия
  • 20.10.2020 775

За даними регулятора, найчастіше українці стають жертвами телефонних шахраїв, які обманним шляхом вивідують конфіденційну інформацію.

Як повідомляють фахівці, зловмисники використовують найвитонченіші способи, домагаючись, щоб потенційна «жертва» передала їм дані своєї картки або перерахувала їм гроші. При цьому поширених сценаріїв такого шахрайства десятки.

Так, серед них часто зустрічається «міфічний» виграш автомобіля. Жертві в SMS-повідомленні приходить «сповіщення» про виграш автомобіля. І пропонується дізнатися більше деталей на сайті або по телефону.

Зателефонувавши за вказаними телефонами, жертві пояснюють, що для того, щоб отримати свій приз, необхідно сплатити податок у розмірі 1% від вартості авто. Шахраї нерідко створюють спеціальні сайти, де розписані умови акції і псевдо-відгуки «попередніх переможців».

Всім, хто потрапив в подібну ситуацію, НБУ рекомендує дотримуватися простих правил. По-перше, ігнорувати подібні SMS-повідомлення та дзвінки – це 100% шахрай, тому просто завершіть розмову.

Підписатися на розсилку

Ні в якому разі нікому не переводите кошти і не розголошуйте свої персональні дані або реквізити карток. Пам’ятайте, що з будь-якого виграшу податки завжди сплачує не одержувач виграшу, а оператор акції.

За даними Нацбанку, за минулий рік шахраї вкрали з рахунків українців 360 млн гривень, що в півтора рази більше, ніж в 2018 році.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в умовах адаптивного карантину настрої бізнесу покращилися.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284