Нацбанк ввів безвиїзний нагляд за НФУ

  • Юлия
  • 04.01.2021 683

Національний банк затвердив порядок безвиїзного нагляду за учасниками ринків небанківських фінансових послуг на регулярній основі.

Так, за даними регулятора, відповідні зміни затверджені постановою №169 від 28 грудня 2020 року правлінням НБУ. Положення опубліковано на сайті регулятора і вступило в силу з 31 грудня 2020 року.

Таким чином, в документі НБУ йдеться про те, що вказаний дистанційний нагляд стосується небанківських фінансових установ, посередників на ринках фінпослуг, представників фінпослуг, які не є банками, фізосіб-підприємців - надавачів фінансових послуг, а також постійних представництв в формі філій іноземних страхових компаній і небанківських фінансових груп.

Відзначається, що в рамках безвиїзного нагляду регулятор буде здійснювати моніторинг діяльності учасників ринку. Під моніторингом мається на увазі аналіз звітності, документів, операцій та іншої отриманої офіційної інформації.

До всього іншого, Нацбанк має намір регулярно оцінювати загальний фінансовий стан компаній, результати їх діяльності та якість корпоративного управління, системи внутрішнього аудиту та управління ризиками, а також дотримання обов’язкових нормативів та інших вимог, пише finance.

Відзначається, що з керівниками учасників ринку можуть проводитися зустрічі для обговорення виникаючих під час дистанційного нагляду питань.

Так, варто нагадати, що відповідно до закону від 12 вересня 2019 року №79 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг» (закон «про спліт») Нацбанк став регулятором страхових, фінансових, лізингових компаній , кредитних спілок, бюро кредитних історій і ломбардів замість Нацкомфінпослуг з 1 липня 2020 року.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що I групу платників податків звільнили від сплати ЄСВ до червня.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284