Нацкомісія: в Україні – 40 нових фінпроєктів з ознаками шахрайства

  • Юлия
  • 21.01.2021 767

За даними прес-служби Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, в Україні виявлено понад 40 проєктів, які пропонують громадянам фінансові послуги з метою подальшого незаконного заволодіння коштами.

Так, в рамках систематичного моніторингу сумнівних фінансових проєктів в четвертому кварталі 2020 року список компаній, які носять ознаки шахрайства, був оновлений до 60 активних учасників.

Відзначається, що в перелік включені проєкти, які, нібито, працюють на ринку Форекс або з іншими фінансовими активами.

Крім того, в список сумнівних увійшли проєкти, які водять в оману громадян під виглядом співпраці з міжнародними фінансовими інвестиційними компаніями. До таких також відносяться проєкти, що діють за звичним для українців механізмом надання дуже великого відсотку під виглядом подарункових сертифікатів – як сумнозвісна B2B Jewelry, зазначає прес-служба НКЦПФР.

Повний список сумнівних компаній знаходиться на сайті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Комісія попереджає про те, що подібні організації представляються потенційним жертвам як успішні і відомі на ринку фінансові компанії з великим досвідом в сфері інвестицій і які мають офіси в міжнародних фінансових столицях світу. Деякі з таких компаній повідомляють, що зареєстровані в Україні – Нацкомісія інформує про них правоохоронні органи.

Крім того, Нацкомісія співпрацює з питань моніторингу з європейськими регуляторами, які повідомили про низку фірм, що прикриваються успішними компаніями з торгівлі акціями та іншими фінансовими інструментами. З метою уникнення відповідальності в тих країнах, де вони пропонують такі послуги, компанії облаштовують свої офіси в бізнес-центрах України.

Підписатися на розсилку

З урахуванням підвищеної активності в Україні сумнівних фінансових проєктів Комісія разом із законодавцями готує законопроєкт, що містить норми посилення боротьби зі зловживанням на ринках капіталу. У разі його схвалення законопроєкт дасть можливість більш ефективно запобігати, попереджати дії осіб, що завдають шкоди українцям.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що НБУ посилює контроль за кіберзахистом банків.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284