НБУ змінив порядок розкриття банківської таємниці

  • Юлия
  • 06.02.2020 1029

Нацбанк привів у відповідність до вимог законодавства порядок розкриття банківської таємниці.

Зокрема, нововведення стосуються ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів», прийнятого ВР 31 жовтня 2019 року.

Цим законом внесено зміни до статті 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», які передбачають спрощення порядку розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю.

За даними НБУ, уповноважені державні органи, зазначені в законодавчих актах, можуть отримати доступ до інформації про операції по рахунках осіб за письмовим запитом без рішення суду. Також доступ можна буде отримати до інформації про контрагентів, навіть якщо їхні рахунки відкриті в інших банках.

З цією метою НБУ впорядкував норми Правил зберігання, використання, захисту та розкриття банківської таємниці, затверджених постановою Правління Національного банку України від 14.07.2006 № 267, відповідно до законодавства.

Зокрема, органи прокуратури України, СБУ, Державне бюро розслідувань, Національне антикорупційне бюро України, Національна поліція, Антимонопольний комітет України тепер матимуть право отримати на письмову вимогу відомості про операції по рахунках за конкретний проміжок часу конкретної юрособи або фізособи – суб’єкта підприємницької діяльності.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що мікрокредитним компаніям встановлять ліміт на стягнення з боржників.

Читайте також

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».