НБУ: втрати клієнтів банків від шахраїв знижуються

  • Юлия
  • 09.07.2020 998

НБУ зафіксував зниження як за кількістю шахрайських транзакцій, так і за сумами втрат від них.

За даними Олексія Шабана, директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ, в 2018 році втрати від шахрайських операцій на 1 млн грн видаткових операцій були 77 грн. А в 2019-му вже менше – всього 42 грн.

Відзначається зниження за кількістю – зі 105 тисяч в 2018 до 71 тисячі в 2019 році.

У свою чергу, Лариса Макарова, старший директор з управління ризиками компанії Visa в країнах СНД і Південно-Східної Європи, зазначає, що в Україні ситуація істотно краще, ніж у ряді інших країн. За її даними, цифри з шахрайством в Україні відрізняються в десятки разів в меншу сторону.

За даними банків, в Україні зростає кількість операцій з платіжними картками, при цьому кількість шахрайських кейсів помітно знижується в абсолютному значенні. Таким чином, можна зробити висновок, що чим клієнти частіше користуються банківськими продуктами, тим краще розуміють, як працює продукт. Вони вчаться користуватися ним правильно і у шахраїв залишається менше можливостей їх обдурити.

Експерти акцентують увагу на тому, що саме знання і розуміння продукту призводять до того, що клієнти починають користуватися ним безпечно. Зокрема, вони менше реагують на способи шахрайства, пов’язані з соціальною інженерією. Вони все більше розуміють, про що йде мова і менше відгукуються на атаки шахраїв.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Нацбанк буде навчати українців фінансовій безпеці. Згідно зі статистикою НБУ, в минулому році в Україні зафіксовано майже 72 тисячі випадків шахрайств з платіжними картками. З них 58% відбулися на просторах інтернету.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284