НБУ зняв банківську таємницю з рахунків боржників для виконавців

  • Юлия
  • 09.04.2021 2709

Правління Нацбанку спростило для виконавців процедуру виявлення рахунків боржника, а також отримання інформації про наявні на них суми грошей і відкрило шлях для автоматичного списання коштів.

Так, внесено зміни щодо правил зберігання, використання, захисту та розкриття банківської таємниці.

У постанові НБУ № 18 від 12 лютого повідомляється, якого роду повинна бути інформація, яку банк зобов'язаний надати органам державної виконавчої служби або приватним виконавцям.

Зокрема, це повинні бути дані про наявність і / або стан рахунків боржника, номери рахунків, відкритих боржником в банку, а також суми коштів, які є на таких рахунках, пише ligazakon.net.

Повідомляється, що така новація істотно спростить виконавцям процес пошуку і арешту рахунків, а також списання коштів з них в рахунок боргу.

Варто відзначити, що раніше банки не надавали інформацію про номери рахунків своїх клієнтів, а також не розголошувати виконавцям інформацію про розмір залишків на них, обґрунтовуючи це банківською таємницею.

Тепер же виконавець отримає інформацію про суми коштів, наявних на рахунках боржника, вже з самого початку, адже банк вже не зможе посилатися на банківську таємницю.

Зараз відповідно до законодавства доступ до даної інформації мають ряд структур: органи прокуратури, СБУ, Державне бюро розслідувань, Нацполіція, НАБУ, Антимонопольний комітет, ДПС, Держфінмоніторинг, Органи державної виконавчої служби, приватні виконавці, Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку, Інший банк, Агентство по розшуку і менеджменту активів, влада інших країн, що розшукує в Україні людей або компанії, які допомагають їх резидентам вкриватися від оподаткування доходу і НАПК з антикорупційного законодавства.

Підписатися на розсилку

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Visa і Moneyveo оголосили про стратегічне партнерство.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284