Нова система для небанків: прийнято закон про фінпослуги та фінкомпанії

  • Юлия
  • 15.12.2021 1369

Вчора, 14 грудня, ВР прийняла в цілому закон №5065 про фінпослуги та фінкомпанії, який є ключовим для небанківського сектору.

Так, закон, який запроваджує в Україні чіткі правила для роботи фінансових компаній та ломбардів, підтримали 248 народних депутатів. За даними НБУ, закон, з одного боку, «бетонує» прозорі єдині для всього фінсектора принципи роботи та вимоги.

Таким чином, закон встановлює правила для учасників фінансового ринку, у тому числі у питаннях захисту прав їхніх клієнтів.

Новий закон розмежовує фінансові та супровідні послуги, чого досі в Україні не було. До фінансових послуг віднесли страхування, кредитування, лізинг, платежі тощо. До супровідних – посередницькі (послуги брокерів, агентів) та допоміжні (бюро кредитних історій, інформаційні).

Крім того, закон №5065 про фінпослуги та фінкомпанії передбачає єдині прозорі вимоги для всіх установ. Зокрема, зазначено вимоги до прозорої структури власності, достатньої кваліфікації керівників, ефективного корпоративного управління тощо.

Третє нововведення – значний фокус регулятора. Зокрема, буде встановлено нагляд за ринковою поведінкою фінустанов. Робота компаній має бути прозорою для клієнтів, компанії повинні надавати достатню інформацію щодо фінансових послуг, у тому числі й у договорах. Контролюватиме сумлінну конкуренцію фінустанов НБУ.

Крім того, у рамках закон встановлено пропорційні вимоги до капіталу фінустанов залежно від ризику діяльності. Таким чином, ломбарди, які кредитуються лише за рахунок власних коштів, повинні мати 1 млн грн капіталу. Разом з тим, фінансові компанії, які можуть надавати повний спектр послуг від кредитів до гарантій, повинні мати мінімум 10 млн грн капіталу. Зазначається, що пропорційні вимоги учасників дозволять спростити життя менш ризиковим установам.

Серед важливих нововведень є можливість аутсорсингу частини послуг. Наприклад, фінансові компанії можуть віддавати на аутсорс бухгалтерський облік, управління ризиками, внутрішній аудит і, якщо це невелика компанія, комплаєнс. Це дозволить бізнесу бути гнучким.

Крім цього, фінкомпанії та ломбарди отримали можливість вести іншу господарську діяльність, а не лише надавати фінансові послуги.

Підписатися на розсилку

Раніше ми писали про те, що Klarna випускає кредитне розширення для браузера.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284