Онлайн-шахраї обікрали близько 500 українців на 4 млн гривень

  • Юлия
  • 16.07.2020 969

Затримані кіберзлочинці, які шахрайськими методами виманювали банківські дані і гроші в українців.

Зловмисники розгорнули діяльність в декількох регіонах України - продавали неіснуючі товари в інтернеті за передоплатою, здавали неіснуюче житло, брали кредити на громадян без їх відома, виманювали дані банківських карток громадян, представляючись службою безпеки банку та ін.

За попередніми даними, сума завданих збитків перевищує 4 мільйони гривень, частина вже відшкодована.

За даними кіберполіції, під процесуальним керівництвом органів прокуратури, спільно зі слідчими підрозділами Нацполіціі, викрито 49 осіб, причетних до шахрайства.

Правоохоронці провели 107 обшуків в кількох регіонах України. Під час обшуків вилучені мобільні телефони, банківські картки, комп’ютерна техніка, чорнові записи та інші речові докази.

До вказаних онлайн-шахрайств причетні 49 осіб, 30 з яких вже оголошено про підозру. Ще десять фігурантів затримано в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України. За фактами шахрайства порушено кримінальні провадження у ст. 190 (шахрайство) КК України.

Повідомляється, що по Україні діяла мережа шахрайських call-центрів, аферисти продавали неіснуючі товари і послуги. Шахраї розміщували оголошення про продаж одягу, взуття, побутової техніки, меблів, тварин тощо. Крім того, правоохоронці виявили фіктивні пропозиції надання послуг з переробки деревини та оренди житла.

Зловмисники створювали власні вебсайти для своїх махінацій і вимагали повну передоплату за товари і послуги на картку. Зрозуміло, після отримання коштів шахраї зникали.

В Івано-Франківській області чоловік видавав себе за співробітника поліції. Він обманом виманював у людей гроші за непритягнення до відповідальності їхніх родичів, переконуючи, що ті вчинили злочин.

Підписатися на розсилку

Крім того, в рамках оперативно-профілактичних заходів, які спрямовані на виявлення незаконних онлайн-шахраїв, виявлено незаконні організації, які привласнили гроші вкладників під виглядом інвестування в прибуткові проекти.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в червні гривневі вклади населення в банках збільшилися на 1,3%.

Читайте також


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284

На нашому сайті використовуються файли cookie для збору інформації в маркетингових цілях. Детально про збір інформації ви можете ознайомитися в «Політиці конфіденційності».


Warning: Undefined array key "wmuPhraseDoingUpload" in /home/platon00/platon.ua/www/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1284